Nustatyta, kaip į Europą atėjo „Juodoji mirtis“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ZydriusX 2010-10-21 15:00
ob,a net 1/3 žmonių išmirė šiaip ir šiais laikais reiktų, kad Žemėj žmonių kokiu trečdaliu proporcingai visuose žemynuose apmažėtų, o tai dbr prisiveisę kaip žiurkių pilna...
Azuolas 2010-10-21 15:15
Tai pirmyn, būk pirmasis. Kodėl gaišti laiką rašinėdamas? Ir tu pasieksi savo išsvajotą idėją, ir mums nereikės skaityti kvailų sąpalionių.
Tarkvinijus Išdidusis 2010-10-21 15:22
Žydriau, kaip sakoma: "Kramtyk, ką galvoji" O, jei negalvoji, tai geriau patylėk. Jei reikės, kad žmonės išmirtų, tai motulė gamta pati pasirūpins tuo kaip per amžius buvo. O šiaip tai sužinojau kelis naujus faktus apie Juodąją Mirtį, bet vis viena mokslininkai nepaneigė to fakto, kad jį nešiojo žiurkės, maniau, kad kaip tik suras kokį kitokį variantą užkrato nešėjų. Nežinojau, kad per Skandinaviją dar ėjo maras... Galvojau kaip tik, kad šiaurines vietas aplenkė, būtų logiška, kur šalta, maras negali plisti... Bet taip ir nesupratau, iš kur maras atkeliavo. Paskutinėje pastraipoje rašo, kad neatkeliavo, kaip manyta, iš Genujos, Indijos ir Artimųjų Rytų kolonijų - tai iš kur atkeliavo jis? Nes anksčiau visi istorikai sutiko, kad iš Artimųjų Rytų (pagal senovinius išlikusius dokumentus).
Muskietininx 2010-10-21 16:02
Šiais laikais kokiu trečdaliu, proporcingai sakai ? Ar tu bent pagalvoji koks tavo varganas gyvenimas tokiu atveju būtų ? Tu bent pamąstai, kad į tą trečdalį galbūt įeitum tu ar tavo artimieji >? Išmirtų trečdalis tų, kurie tau valgyt gamina. Arba tų, kurie tau pinigus moka. Tu bent įsivaizduoji, kad žmones apmažint proporcingai iš visų kraštų yra visiška nesąmonė. Jei būtum nutaręs sumažint visus nereikalingus žmones, kurie tik valgo ir teršia aplinką, kurie nėra naudingi mūsų visuomenej, galbūt tai ir būtų galima pateisint remiantis kokia nors, mums, dabar nepriimtina teorija. Kartais manau geriau patylėt, nei parašyt kažką tokio.
TLas 2010-10-21 16:18
Nu Hitleris su panasia ideja mazino europos populiacija, tik ne randomu zmones atrinko o pagal rase... O del straipsnio,tai pagal piesinuka galima matyti kad epidemija prasidejo ten kur Gruzija, Kazakstanas kazkur. Maciau dokukentini kazkada, tai tikrai maras turejo didele itaka europos miestam, buvo pradeta izoliuotis labiau, siauri langai durys ir t.t. kad pristabdyti plitima... Del to is dalies turime europa tokia kokia turime.
Donatas1 2010-10-21 19:30
Kaip baisu kai pagalvoji kiek žmonių gyvybių ši lyga nusinešė, protu nesuvokiama, ištisos šeimos ir giminės.Skaičiau vieną knygą apie buboninio maro epidemiją, mane labai sukrėtė.
DJ_LFS 2010-10-22 00:00
Baikit cia marijas tereses vaidint, zmonijai reikia apsivalymo ir tokios pandemijos tik skatina progresa. Aisku, kad nenoreciau buti tas kuris mirtu nuo maro, bet ziurint is virsaus ir mastant globaliau tokios pandemijos tik i gera (su salyga jei ju nera per daug). galu gale pasiziurekit maras kada baigesi ir kada viduramziu epocha baigesi, kai visi mokslininkai ir kiti nekalti zmones del ivairiausiu issigalvojimu deginami ant lauzo, po maro epidemijos tokios nesamones aprimo.
DJ_LFS 2010-10-22 00:01
istisos mikrobu kolonijos zusta kai tu plauni rankas su muilu, ar ju tau negaila? mastyk placiau trumpai tariant gana veidmainiaut, kai tukstanciai, milijonai gyvunu zusta skerdyklose tai negaila (tegu zusta neesu koks zaliasis vegetaras), o kad visokie elgetos isdvesta tai ai kaip gaila:)
Azuolas 2010-10-22 01:13
Azuolas 2010-10-22 01:24
gerovės. Katastrofa Meksikos įlankoje juk sukūrė terpę vystytis daugybei bakterijų rūšių, bet verkiam kažkodėl dėl išmirusių žuvų. Argi ne todėl, kad nyksta mums naudingos rūšys? Ir tai yra savaime suprantama - kenkimas savo rūšiai yra tiesiog iškrypimas. Evoliucijos eigoje tokios "kvailos" rūšys tiesiog išnyksta. Tad greičiau žmonės ir išnyks ne dėl fabrikų ir "gamtos teršimo" , o dėl visokių bepročių sektantų fanatikų. Dėl elgetų sutinku, kad tai yra tokie patys visuomenės parazitai. Bet papraščiau būtų ne žudyti juos, o skatinti visuomenę nepasiduoti jausmams pamačius išmaldos prašančią moteriškę su vaiku ant kelių, o suvokti, kad dėl ši šlykštynė ne tik, kad yra paskutinė tinginė, bet dar ir vaiką kankina.
afor 2010-10-22 02:00
su paskutine pastraipa neblogai nusisnekejai, matyt nepamastei ka rasai!
Azuolas 2010-10-22 09:37
Na neoftopinam, elgetos yra visiškai nenaudingos ir apgaule (neva tai sunkiai gyvena) bando išvilioti iš žmonių pinigus. Jei labai myli apgavikus, tai ne mano bėdos.
HardAxe 2010-10-22 10:35
na jei išnyktų 1/2 žmonių tai turėtume 2x mažiau gamintojų, bet ir 2x mažiau vartotojų. Nereiktų ten nieko perdaug balansuoti. Man/tau/jam stresas bus didelis, bet po poros kartų žmonės net nejaus blogosios apsimažinimo pusės, nebent namai vaiduokliai primins.
rwc 2010-10-22 10:38
Negana kad visai ne į temą (Azuolas teisingai apibūdino), bet dar ir su gausybe faktinių klaidų. 1. Kiek išvardytum žymių mokslininkų nuteistų dėl erezijos? Brunas, ir ... ? 2. Brunas buvo pakeptas 1600 m. - taigi, pustrečio amžiaus po epidemijos. 3. Šitas laikmetis jau priskiriamas renesansui. 4. Brunas buvo pakeptas visai ne už astronomiją - mažiau tikėk propaganda. Galilėjus ir Kopernikas tuo metu tiesiog buvo cenzūruojami. Panašiu metu heliocentrines idėjas skleidė Tycho Brahe, ir niekas jam nenutiko. Apskritai, pati idėja ne tiek buvo smerkiama Bažnyčios, kiek tuometinių mokslininkų. Bažnyčia laisvai leisdavo mokytiems žmonėms ją propaguoti. 5. Bruno žinomiausi veikalai apskritai yra apie filosofiją, alchemiją, atmintį. Kiek teko apie juos girdėti? 6. Šiais laikais Bruną vadintume nukvakėliu, šarlatanu, New Age sektantu pezančiu apie torsioninius laukus. Ne kartą po protekcija jis įsitrynė į svarbius postus, ėmėsi asmeniškai mokyti ne vieno žymaus žmogaus atžalas - ir iš visur buvo greitai išspirtas. Taigi, bendra aukštuomenės nuomonė apie jį susidarė visai nekokia, ir jis išties buvo pavojingas elitui. Pagrindinės mintys: politeizmas, sumaišytas su animizmu (kad siela gali įsikūnyti kad ir akmeny) ir arabų kosmologijos pritempinėjimas, taip pat - žmogaus valios, atsakomybės ir dieviško prado neigimas, svaigalai, kaip alchemijos principais sukurti gyvybę. Tereikėjo jam laiku užsičiaupti, pripažinti, kad jo "filosofijos" neturi jokio realaus pagrindo, viešai nedaryti gėdos mokslininkų luomui - ir jis būtų paleistas. 7. Taip pat jis gerokai anksčiau buvo kaltinamas šnipinėjimu ir prisidedant prie ambasados padegimo. 8. Pamiršti, kokie laikai buvo. Arabų išpuoliai, prekyba žmonėmis, konkistadorai... Tuo metu visas pasaulis skendėjo kraujyje. Kažkokio psicho pačirškinimas visai nebuvo reikšmingas įvykis, ir jo tikriausiai nė nežinotume, jei ne pastovus malimasis aukštuomenėj, vieši pasisakymai ir rašliavų spausdinimai. 9. Tuo politiniai deginimai ant laužo pasaulyje nesibaigė. 1990-tais viešai, stadione, buvo sudeginta keletas Š.Korėjos generolų. Prieš porą metų talibai sudegino tris(?) hamanitarinės siuntos sunkvežimių vairuotojus. O kas darosi Afrikoj, tarp Pietų Amerikos narkomafijos, iš vis neverta pradėti. Taip kad kitą kartą prieš darydamas toli siekiančias išvadas bent patikrink elementarius faktus.
rwc 2010-10-22 10:56
Jo, liktų valdininkai ir viršininkai. Išmirtų daugiausia darbininkai ir aptarnavimo sferos darbuotojai - nelabai pasiturintys ir negalintys praleisti pamainos. Ir dar. Žmonių sumažėtų, bet gamyklų, pagamintų pusfabrikačių, infrastruktūros - ne. Pratrūktų vamzdis ir lauktum mėnesį. Ir taip prasidėtų grandininė reakcija. Nebe natūrinam ūky gyvenam, kad galėtum viską palikti kaip stovi. Kiekvienas turim pareigas, esame labai priklausomi. Smarkiau paklibinus, viskas sugriūtų kaip kortų nemelis ir prireiktų ne vieno dešimtmečio, kad atkurtume. Jei dar išvis būtų ką atkurti.
Hmz 2010-10-22 11:16
. Būtų gerai, jei neklaidintum žmonių, šitokį modelį vadindamas heliocentriniu. Ir, šita, primink man - jei Galilėjus buvo tik cenzūruojamas, už ką jam buvo skirtas namų areštas iki gyvenimo pabaigos? Čia tokia cenzūros priemonė?
rwc 2010-10-22 12:17
, nedraudė jos svarstyti mokslininkams ir teologams, netgi buvo rengiamasi "pritempti" tuometinę Biblijos interpretaciją. Apskritai, gavosi gana įdomi intriga, kurioje teisiausias, kad ir kaip keista, šiuo požiūriu, būtų Brunas. Būtent jis rašė, kad nėra tokio dalyko kaip Visatos centras - taigi, jei Galilėjus būtų laikęsis ne požiūrio, kad Visatos centras yra Saulė, o priėmęs, kad jo teorija ir Brahės praktiškai sutampa - būtų išvengęs ir arešto, ir "Sidereus Nuncius" uždraudimo. Pavyzdžiui, galėjo tai akcentuoti "Dialoge". Žodžiu, visi teisūs, tik per principus gavosi, kaip gavosi. Nelabai net Bažnyčios gali kaltinti - bandė suktis iš keblios situacijos. Labiausiai be kaltės nukentėjo Kopernikas. Bruno istorija pakenkė Galilėjaus argumentams, o Galilėjaus - privertė išcenzūruoti Koperniką.
Hmz 2010-10-22 14:37
- tiesiog konstatavau faktą, kad jei jo centre yra Žemė, modelis yra geocentrinis, o ne heliocentrinis. Antra - pagreitis nėra reliatyvus dalykas. Jei aš tave įkišiu į centrifugą, kiek laiko tu pajėgsi įrodinėti, kad sukiesi ne tu, o aplinkinis pasaulis? Galiausiai, Niutono mechanikos akivaizdoje nėra teisingi nei geocentrinis, nei heliocentrinis modelis.
DJ_LFS 2010-10-23 03:08
Butent su paskutine pastraipa as sutinku su Azuolu, tikrai geriau elgetu taip sau nenaikint o viesus darbus tegu dirba, o jei negali - tegu dvesia. Ir dar prie to pacio - jei butu mano valia as kaliniams sumazinciau bausmes laika, taciau ta bausme butu ne siaip koks sedejimas vienutej, o patys sunkiausi darbai kokius tik imanoma dirbt, tegu dirba visuomenes labui, atperka savo kaltes.
rwc 2010-10-23 17:43
). Mokslo visuomenė jį būtų supratusi ir priėmusi, o eiliniams mirtingiesiems Bažnyčia neturėtų aiškinti, kaip čia gaunas, kad Žemė tampa mažiau reikšminga nei Saulė. Na, viskas sukasi aplink viską, ir kas? Ką čia astronomeris peza... - Brunas turėjo ir daugiau neblogų minčių - apie vakuumą, atomus, Saulę kaip eilinę žvaigždę su planetomis ir t.t.. Tačiau jis buvo ne tik pablūdęs, visais požiūriais diskreditavęsis ir naglas - bet ir Bažnyčios galiai pavojingas, sumaištį keliantis eretikas pagal visus punktus. Kelis kartus pakeitęs tikėjimą, neigiantis žmogaus išskirtines savybes, vos ne tikėjęs ufonautais, magas, chemikas, net Jėzų išvadinęs magu - tačiau pažįstamas su pačiu Popiežiumi. Ir dar šnipas, padegęs Prancūzijos ambasadą Londone. Anksčiau porą kartų teistas ir praslydęs. Neapgalvotai ir naglai elgdamasis, viešai skelbdamas savo teorijas ir "teorijas", verbuodamas aukštuomenės atžalas, neskirdamas, kas faktai, o kas - šiaip svaičiojimai, prisižaidė. Po to ilgus metus nebuvo laikomas rimtu atradėju. Bažnyčia padarė, ką ir turėjo padaryti, ką būtų padaręs bet koks to meto monarchas (ir dabar dar tokių monarchų yra ne vienas).