Naujas sterilizavimo metodas bakterijas priverčia sunaikinti pačias save  (3)

Medicininės aplinkos sterilizavimo technologijos neabejotinai yra vienos svarbiausių žmonijos išradimų. Tačiau nors mes ir žinome, kaip kovoti su patogenais, įvairios vadinamosios "superbakterijos" dažnai išlieka gyvos ir sukelia itin nemalonių komplikacijų. Tačiau Strathclyde universiteto mokslininkai teigia, jog jų sukurtas metodas šią problemą turėtų išspręsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operacinių ir palatų švitinimas ultravioletine šviesa yra plačiai naudojamas metodas bakterijoms naikinti, tačiau nepaisant palyginti didelio jo efektyvumo, kai kurios bakterijos sugeba išgyventi ir tokį "drastišką" poveikį. Į šių "superbakterijų" tarpą patenka auksinis stafilokokas, kitaip žinomas kaip MRSA (angl. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus), Clostridium difficile bakterija ir kiti patogenai. Tačiau Strathclyde universiteto (Glazgas, Škotija) mokslininkai teigia, jog net ir pačius atspariausius mikroorganizmus galima sunaikinti. Beje, tam nereikalinga jokia sudėtinga įranga - pavojingų infekcijų sukėlėjai paprasčiausiai pašildomi "malonioje" violetinėje šviesoje.

Šviesos pagrindu veikiantis sterilizavimas nėra naujiena - ultravioletinė šviesa mirtina daugeliui patogenų, tačiau ji taip pat kenkia ir žmogui. Tuo tarpu naujasis metodas naudoja siaurą regimosios šviesos spektro dalį, nekenksmingas žmogui šviesos bangas, kurios sutrumpintai vadinamos HINS (angl. High Intensity, Narrow Spectrum) bangomis. HINS šviesa sužadina bakterijose esančias molekules, todėl jų ląstelėse inicijuojama cheminiu požiūriu joms mirtina reakcija. Išradimo autoriai teigia, jog iš esmės bakterijos priverčiamos sunaikinti pačios save. Tuo tarpu nors principas yra mirtinas užkratams, pacientams jis yra visiškai nekenksmingas, taigi gali būti saugiai pritaikytas praktikoje.

Pavyzdžiui, HINS šviesą skleidžiančias lempas būtų galima integruoti į ligoninių šviestuvus ir reguliariais intervalais (ar netgi nuolat) sterilizuotų įvairių objektų paviršius ir orą. Išradimo autoriai teigia jau sugalvoję būdą, kaip būtų galima modifikuoti standartines ligoninių patalpų apšvietimo sistemas. Jų nuomone, tokį apšvietimą būtų galima palaikyti nuolat. Žinoma, ryški violetinė šviesa greičiausiai pasižymės varginančiu poveikiu, tačiau specialistai  teigia, jog specialiai suderinus skirtingų spalvų šviesos diodus (LED), būtų galima sukurti bakterijas naikinančiu poveikiu pasižymintį šilto balto atspalvio apšvietimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: