Aptikta pirmoji kitoje galaktikoje susiformavusi planeta  (26)

Astronomai jau yra aptikę daugiau kaip 500 egzoplanetų - planetų, skriejančių apie kitas Paukščių Tako galaktikos žvaigždes. Tiesa, technologinės galimybės kol kas neleidžia aptikti tokio dydžio objektų kitose galaktikose. Tačiau mokslininkams visgi pasisekė aptikti kitoje galaktikoje susiformavusią ir į Paukščių Taką patekusią planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši paslaptinga planeta šiuo metu skrieja aplink mūsų galaktikoje esančią žvaigždę. Manoma, jog ji čia pateko prieš milijardus metų, kai Paukščių Tako galaktika "prarijo" mažesnę savo kaimynę. Žvaigždė kodiniu pavadinimu HIP 13044 nuo mūsų nutolusi maždaug 2000 šviesmečių atstumu. Ji priklauso vadinamajai Helmi atšakai - grupei žvaigždžių, kurios kadaise buvo minėtosios mažesniosios galaktikos dalis. Apytiksliais skaičiavimais, galaktikų susiliejimas turėjo įvykti maždaug prieš 6-9 milijardus metų.

Planeta  HIP 13044 b įdomi dėl įvairių priežasčių - ne tik tuo, kad ji yra pirmoji kada nors aptikta egzogalaktinė planeta. HIP 13044 b masė mažiausiai 1,25 karto didesnė nei Jupiterio, todėl ji yra palyginti didelė. Jos orbita išsidėsčiusi netoli žvaigždės, aplink kurią planeta apskrieja vos per 16,2 Žemės dienas. Orbita yra elipsinė, ir kai planeta yra artimiausiame žvaigždei taške, jas skiria tik žvaigždės skersmeniui prilygstantis atstumas.

Mokslininkai kelia hipotezę, jog HIP 13044 b ne visada skriejo taip arti savo saulės. Planeta yra unikalus tyrimų objektas, kadangi ji išgyveno žvaigždės tapimo raudonąja milžine fazę, kai ši, išnaudojusi branduolyje sukauptas vandenilio atsargas, išsiplečia iki supermasyvaus dydžio. Tai viena iš keleto mums žinomų egzoplanetų, išgyvenusių tokį reiškinį, tad ji gali pateikti užuominų apie tai, kas laukia mūsų Saulės sistemos, kai pati Saulė kažkada labai tolimoje ateityje pareis į raudonosios milžinės gyvavimo etapą. Toks įvykis tikėtinas maždaug po 5 milijardų metų.

Tikėtina, jog HIP 13044 b šio periodo metu prie žvaigždės priartėjo arčiau, po to, kai visos jos orbitos vidinėje srityje buvusios planetos buvo "prarytos" žvaigždės. Gali būti, jog HIP 13044 b gyvuos taip pat nebeilgai - žvaigždė susitraukė, tačiau, priartėjus jos evoliucijos ciklo pabaigai, ji vėl išsiplės, apgaubdama ir vienišą planetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)