„Visi galime likti be elektros“. Nauja grėsmė Žemei iš kosmoso – tik laiko klausimas  ()

„Tada turime maždaug nuo vienos iki poros dienų.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik laiko klausimas, kada Žemę užklups labai stipri Saulės audra, sako Tapio Tourula, Suomijos Saugos agentūros ekspertas.

Jis teigia, kad jos pasekmės gali būti dramatiškos, net paralyžiuojančios elektrifikuotą, modernią visuomenę.

Anot T. Tourulos, Suomijoje pasirengimas yra gero lygio, tačiau šalis nėra izoliuota nuo likusio pasaulio.

Stiprios Saulės audros padariniai gali išplisti labai plačiai, o tada gresia sistemų, kurios yra labai svarbios šiuolaikinėms visuomenėms visame pasaulyje, žlugimas.

„Jei visa ši netvarka kils ne tik Suomijoje, o šiauriniame pusrutulyje, visa pasaulinė sistema bus paralyžiuota. Kaip greitai ji sugrįš į buvusią būklę ir kokį poveikį tai turės Suomijai, yra didelis klausimas“, – sako T. Tourula.

Stipriausia Saulės audra matavimų istorijoje buvo Keringtono žybsnis, pastebėtas 1859 m. Kažko panašaus neteko patirti mūsų laikais, kai civilizacijos funkcionavimas priklausomas nuo elektros.

Panašaus dydžio audrų poveikio šiuolaikiniam pasauliui įverčiai buvo atlikti remiantis nuo tada kilusiomis mažesnėmis Saulės audromis.

Dėl mažesnių audrų, pavyzdžiui, Švedijoje ir Kanadoje nutrūko elektros tiekimas.

„Remiantis skaičiavimais, Keringtono klasės audros padariniai būtų daug kartų didesni“, – sako T. Tourula.

Jis teigia, kad stipri audra keltų didelį pavojų elektros tinklams, palydovams ir radijo signalams. Jei jie visi  išeitų iš žaidimo vienu metu, galima tik spėlioti, koks bus efektas.

„Lengviau tvarkyti atskirus dalykus ir pasiruošti jų gedimams, bet jei visa tai įjungta vienu metu, sunku suprasti visumą ir ypač tiksliai žinoti iš anksto.“

Iš galimų stiprios Saulės audros padarinių kasdieniam žmonių gyvenimui didžiausias poveikis būtų elektros tinklo žlugimas.

 

Tapio Tourulos teigimu, pats Suomijos elektros tinklas tikriausiai gerai atlaikytų net ir stiprią Saulės audrą, tačiau taip nebūtinai yra kitur.

Kai Saulės audros padariniai neapsiriboja valstybių sienomis ir kai jautrūs elektros tinklai yra sujungti vienas su kitu, jų žlugimas kitur gresia ir Suomijos tinklui.

Jukka Ruusunenas, buvęs bendrovės „Fingrid“ generalinis direktorius, pernai „Iltalehte“ lediniui apibūdino, ką reikštų elektros tinklo griūtis.

„Viskas sustotų. Nevyktų mokėjimai, neveiktų tualetai, išsijungtų visas šildymas. Tai būtų visiškas visos visuomenės paralyžius“, – sakė J. Ruusunenas.

 

Saulės audra:

  • Saulės audras sukuria išskirtinai dideli žvaigždės vainikinių masių išmetimai;
  • Saulės vėjo gūsiai trikdo Žemės magnetinį lauką, be kita ko, sukelia pašvaistę;
  • Dideli geomagnetiniai trikdžiai arba audros paprastai trunka keletą dienų. Jei iš eilės vyksta keli masiniai išsiveržimai, magnetinio trikdymo periodas gali tęstis nepertraukiamai visą savaitę;
  • Daugelis reiškinių yra susiję su geomagnetinėmis audromis. Paprastai poveikis stipriausias prie ašigalių ir Šiaurės pašvaistės žiedo regione.

T. Tourula teigia, kad galimos net stipresnės audros nei Keringtono.

Tačiau nėra žinoma, kada žemę pasieks kita stipri Saulės audra. Ta akimirka gali ateiti po savaitės, o gal ir daug, daug vėliau. Anot T. Tourulos, jos yra tarsi pandemijos: žinoma, kad jos retkarčiais pasitaiko. Nuo Keringtono audros praėjo 164 metai.

 

„Keringtono klasės audros, užklupusios Žemę, pasikartojimo laikas vidutiniškai yra apie 100–150 metų“, – sako jis.

Kai aptinkama Žemę užklumpsiančią Saulės audrą, laiko nėra daug.

„Tada turime maždaug nuo dienos iki poros dienų“, –  sako T. Tourula.

Per tą laiką reikšmingesnių priemonių nebus imtasi, todėl verta pradėti ruoštis laiku.

Pasak Tapio Tourulos, didelė Saulės audra yra panaši į pandemiją ir pelenų debesis, kuriuos sukelia ugnikalnių išsiveržimai. Bet ji dažniausiai nekelia tiesioginio pavojaus žmonėms ar gyvybei.

T. Torula rekomenduoja namų ūkiams turėti 72 valandų namų rezervą, kuris pastaraisiais metais dažnai pasitaiko kituose kontekstuose ir kurį galima panaudoti trims dienoms išgyventi nelaimės atveju.

„Jei būsime pasirengę išgyventi 72 valandas trukusį elektros energijos tiekimo nutraukimą, tikriausiai išgyvensime ir tai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(5)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()