Paukščių homoseksualumą skatina gyvsidabris?  (14)

Mokslininkai atskleidė, kad paukščiai tampa homoseksualūs dėl to, jog jų dietoje yra per daug gyvsidabrio. Ekspertai Floridoje (JAV) ir Šri Lankoje tyrė gyvsidabrio įtaką baltųjų ibių mitybai ir išsiaiškino, kad jų populiacija mažėja dėl netinkamos mitybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, kuo didesnė gyvsidabrio dozė šių paukščių maiste, tuo didesnė tikimybė, kad ibio patinas poruosis su kitu patinu.

„Mes žinojome, kad gyvsidabris gali prislopinti jų testosterono lygį, - pažymi studijai vadovavęs dr. Peteris Frederickas iš Floridos universiteto. - Tačiau tokių rezultatų nesitikėjome. Pastebėjome labai didelių reprodukcijos pokyčių, kuriuos iššaukia labai maži gyvsidabrio kiekiai. Todėl šiai problemai turėtume skirti kur kas daugiau dėmesio“.

Tyrėjai lesino paukščius maisto granulėmis, kuriose buvo tokios gyvsidabrio koncentracijos, kokių galima aptikti krevetėse ar vėžiuose. Šie gyviai yra vienas pagrindinių ibių mitybos elementų.

Didesnę gyvsidabrio dozę gavę patinai kur kas mažiau demonstratyviai viliojo pateles, todėl šios juos paprastai ignoruodavo.

Šių paukščių gyvenamoji vieta yra pelkynai. Paprastai pelkėse gana greitai kaupiasi gyvsidabris, kuris ten patenka iš anglių deginimo atliekų, kitų šiukšlių bei nuotėkų iš kasyklų.

Laukinės gyvūnijos tyrėjas Gary Heinzas iš JAV Geologinių tyrimų tarnybos sako: „Gyvsidabris negali būti išskaidytas, šis cheminis elementas nebent gali būti perkeltas kur kitur arba integruotas į kokio nors cheminio junginio sudėtį“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)