Japonų mokslininkai sukūrė permatomą auksinę žuvelę  (12)

Japonų mokslininkams pavyko sukurti auksines žuveles, per kurių permatomus žvynus ir odą galima matyti, kaip plaka širdis. Išvedant tokio tipo gyvūnų rūšis, siekiama sumažinti poreikį laboratorijose vykdomiems gyvūnų skrodimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medicininė įvairių gyvūnų organizmų analizė taikant skrodimą pastaruoju metu vertinama labai prieštaringai, ypač kai tai vykdoma mokymo tikslais. Tikimasi, jog artimiausioje ateityje tokių drastiškų veiksmų poreikis sumažės. "Jūs galite stebėti gyvą širdį ir kitus organus, kadangi žvynai ir oda neturi jokių pigmentų", sako Mie universiteto gamtos mokslų profesorius Yutaka Tamaru. "Jums nereikia jų perpjauti. Tiesiog virš juodų auksinės žuvelės akių galite matyti mažutes smegenis", priduria mokslininkas.

Jungtinė mokslininkų iš centrinėje Japonijoje įsikūrusių Mie ir Nagoya universitetų "ryukin" (permatomą) auksinę žuvelę sukūrė jų veisimui panaudodami mutavusias žuveles su blyškia oda. "Auksinėms žuvelėms blyški spalva yra trūkumas, jei norite jas auginti akvariumuose, tačiau jos puikiai tinka, jei norite stebėti, kur ir kaip yra išsidėstę jos vidaus ordanai", aiškino Tamaru agentūros AFP žurnalistams. Šios rūšies žuvys vidutiniškai gyvena iki 20 metų ir gali užaugti iki 25 centimetrų ilgio ir sverti daugiau nei du kilogramus, t.y. daug daugiau nei kitos eksperimentams naudojamos žuvys - zebrinė žuvis ir japoniška medaka. "Augant šiai auksinei žuvelei, galite stebėti visą jos gyvenimą", aiškina tyrinėtojas.

Tuo tarpu kita mokslininkų grupė, kuriai dar 2007 metais pavyko sukurti permatomas varles, sako, jog jie jau planuoja pradėti masinį jų pardavimą. Šių varlių oda yra permatoma nuo pat buožgalvio gyvavimo stadijos. "Mes sėkmingai judame link masinio jų veisimo. Tikėtina, jog rinkai juos pateiksime jau šiais metais", teigia Hirosimos universiteto amfibijų biologijos instituto profesorius Masayuki Sumida. Jis taip pat teigia, jog permatomi buožgalviai ir suaugusios varlės Japonijos laboratorijose, mokyklose ir kaip naminiai gyvūnai pasirodys dar šioje metų pusėje, o kaina už vienetą sieks 110 dolerių. Mokslininkai taip pat tikisi gyvūnus parduoti ir užsienio rinkose.

Alternatyvų skrodimams mokymo tikslais paiešką intensyviai skatina gyvūnų teisių aktyvistai. Viena tokių alternatyvų yra ir kompiuterinis modeliavimas. Sumida vadovaujama komanda permatomą varlę sukūrė panaudodami japonišką rudąją varlę Rena japonica, kurių nugaros paprastai yra gelsvai rudos spalvos. Odos išblyškimą sukelia dviejų tipų recesyviniai genai. Nors auksines žuveles yra paprasčiau prižiūrėti, varlės yra aukštesnė gyvybės forma ir dėl to tinkamesnės eksperimentams, aiškina Sumida.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)