"Pilvakalbiai" paukščiai  (0)

Kai kurių rūšių paukščiai sugeba fokusuoti čiulbėjimą savo snapui priešinga kryptimi. Kalifornijos Davis universiteto (JAV) mokslininkai teigia, jog šis "triukas" naudojamas norint perspėti kitus paukščius apie pavojų ir grobuonims atbaidyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balsinį perspėjimą apie priešus naudoja daugelis gyvūnų, tačiau nėra visiškai aišku, kam konkrečiai jie duoda šį perspėjantį signalą, sako Kalifornijos Davis universiteto gyvūnų elgsenos specialistė Jessica Yorzinski, kuri kartu su evoliucijos ir ekologijos profesoriumi Gail Patricelli atliko "pilvakalbių" paukščių tyrimą. Remdamiesi gautais rezultatais, tyrinėtojai iškėlė hipotezę, jog paukštis gali ne tik perspėti giminaičius apie grėsmę, bet ir savotiškai sakyti plėšrūnui "aš tave matau!".

Eksperimento metu Jessica Yorzinski paukščio narvelį apstatė kryptiniais mikrofonais, kuriais buvo fiksuojamos Junco hyemalis (angl. dark-eyed junco) rūšies žvirblių,  karūnuotojo krūminuko (lot. Dendroica coronata), meksikinės sniegenos (lot. Carpodacus mexicanus) ir kai kurių kitų paukščių balsinės reakcijos jiems parodžius pelėdos iškamšą. Visi tirti paukščiai buvo sugauti laukinėje gamtoje, ištirti ir paleisti per 24 valandų laikotarpį.

Apskritai vertinant, paukščių pavojaus šauksmai buvo sąlyginai visakrypčiai, iš ko galima manyti, jog tai buvo perspėjimas kitiems kaimynystėje esantiems paukščiams. Tačiau pagrindiniai testuoti paukščiai Junco hyemalis, karūnuotasis krūminukas ir meksikinė sniegena - visi pademonstravo gebėjimą sufokusuoti savo balsus pelėdos kryptimi, taigi šiuo atveju balsas naudotas kaip grobuonį atbaidanti priemonė. Mažiausią kryptingumą išgauti sugebėjo meksikietiškosios sniegenos, tačiau jos lyginant su kitais "kolegomis" yra socialesni paukščiai, pastebi Yorzinski.

Kai kurie paukščiai sugebėjo nukreipti balsą priešinga snapui kryptimi. "Tai primena kalbėjimą burnos krašteliu", sako tyrinėtoja. Kai kuriais atvejais paukščiai geriau mato šoniniu regėjimu, tačiau tai ne visada yra esminė tokio triuko priežastis - kartais paukščiai balsą sugebėdavo skleisti ir į priekį, ir kurį nors vieną šoną. "Kol kas mes nežinome, kaip jie taip sugeba", sako Yorzinski. Tyrimo rezultatai publikuoti lapkričio 18 dieną žurnale "Proceedings of the Royal Society B".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)