R.Maskoliūnas. Virtuali kosminė odisėja: galaktikos (Video)  (8)

Ne tik žmonės, bet dažnai ir žvaigždės nemėgsta vienumos – jos buriasi į grupes. Dauguma jų kosminėje erdvėje skrieja galaktikų forma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galaktikos formuojasi žymiai greičiau, nei buvo manyta iki tol – tai atskleidžia kosminės infraraudonosios observatorijos Herschel duomenys. Iki šiol buvo manyta, kad galaktikos pastaruosius tris milijardus metų žvaigždes „gimdo“ maždaug stabiliu spartumu. Tai netiesa. Praeityje vadinamosiose „star-burst“ galaktikose žvaigždės susiformuodavo 10-15 kartų greičiau, nei tai dabar vyksta Paukščių Tako galaktikoje. Herschel leis suprasti, kas taip paspartino šį procesą.

Galaktika – tai gravitacijos susieta žvaigždžių ir tarpžvaigždinės medžiagos sistema. Ji nėra uždara, pasižymi tam tikru vystymosi scenarijumi. Laikyti, kad jau susiformavusi galaktika niekaip nesikeičia, nebūtų teisinga. Galaktikų viduje nuolat vyksta žvaigždėdaros procesai, tačiau šie neaprėpiami kosmoso objektai yra veikiami ir išorinių faktorių, pvz., susidūrimų su kitomis galaktikomis.

Pagrindinis galaktikos tyrimų motyvas – sužinoti, kokia Saulės padėtis, ar rami mūsų kaimynystė, ar čia dar ilgai galės egzistuoti gyvybė? Mūsų galaktikos laukia susidūrimas su Andromedos galaktika. Tačiau kol tai įvyks, astronomai dar spės patyrinėti jos sandarą, suskaičiuoti žvaigždes, sukurti trimatį Paukščių tako modelį, kurio centre snūduriuoja neįtikėtinai masyvi juodoji skylė.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rolandas Maskoliūnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)