Virtuali Saulės stebėjimo observatorija „jHelioviewer“ (Video)  (0)

„jHelioviewer“ - tai nauja Europos kosmoso agentūros (ESA - European Space Agency) sukurta kompiuterinė programa, kurią įdiegus galima stebėti ir analizuoti įvairiais teleskopais užfiksuotas Saulės paviršiaus nuotraukas. Šių nuotraukų jau yra daugiau nei milijonas: seniausios darytos prieš penkiolika metų, o naujos yra įdedamos kiekvieną dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Norėjome, kad būtų lengva peržiūrėti Saulės vaizdus, gautus iš įvairių observatorijų bei kosminių teleskopų, juos palyginti ir iš jų sukurti filmus, - teigė vienas iš programos kūrėjų, Danielis Miuleris (Daniel Müller). – Iki šiol tam reikėdavo skirti daug valandų, ir tas darbas buvo „įkandamas“ tik specialistams. O dabar su programa „jHelioviewer“ kiekvienas gali tai padaryti per kelias minutes. Tai tarsi interaktyvus visos SOHO misijos archyvas.“

Soho (Solar and Heliospheric Observatory) yra ESA ir NASA kosminė observatorija, Saulę fotografuojanti dviem teleskopais.

Naudojant šią naują programinę įrangą, vartotojas gali sukurti savo filmus, juos eksportuoti įvairiais formatais, redaguoti vaizdus.

„jHelioviewer“ yra parašyta Java programavimo kalba, todėl jos pavadinamas ir pasideda raide „j“. Tai atviro kodo programa, kurią gali naudoti bei tobulinti visi norintys.

Jos kodas gali būti panaudotas ir kitiems tikslams, pavyzdžiui, jis jau yra naudojamas duomenų, gaunamų iš Marso apdorojimui, tai pat medicinos programose.

„jHelioviewer“ privalumas yra tas, kad šiai programai nereikia siųstis visų duomenų, kurių apimtis dažnai būna milžiniška, ji gali analizuoti tik jų dalį, be to, ja galima išskirti duomenis - pavyzdžiui, nuspalvinti kita spalva tik tam tikros amplitudės signalus (medicinos vaizduose - organizmo audinių piktybinius navikus).

Miulerio teigimu, „jHelioviewer“ projekto tikslas buvo sukurti intuityvią sąsają darbui su didelės apimties duomenų bazėms, kurios yra kuriamos daugelio skirtingų šaltinių. Ir tuo pačiu tai yra virtuali observatorija.

Šią programą galima atsisiųsti iš čia, o vartotojo vadovas yra čia.

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)