„Beveik 650 %.“ Naujas tyrimas šokiravo. „Starlink“ žudo Žemės apsaugą  (10)

Prastos žinios „Starlink“ ir panašią technologiją vystančioms kompanijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujais Pietų Kalifornijos universiteto tyrimais, „Starlink“ palydovai ir kiti į juos panašūs palydovai gali pažeisti apsauginį Žemės ozono sluoksnį, rašo „The Independent“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Geophysical Research Letters“.

Pasibaigus savo gyvavimo laikui, palydovai palieka orbitą ir sudega viršutiniuose atmosferos sluoksniuose. Degant nedideliam palydovui susidaro apie 30 kg aliuminio oksidų.

Tyrėjų teigimu, vien 2022 metais nukritus palydovams galėjo susidaryti apie 17 tonų mažyčių aliuminio oksido dalelių.

„SpaceX“ jau paleido daugiau nei 6000 palydovų ir jų skaičius vis didėja, o kiekvienas naujas palydovo modelis tampa sunkesnis.

Aliuminio oksidai ardo ozono sluoksnį. Jie gali išlikti atmosferoje ir ardyti ozono sluoksnį dešimtmečius, perspėja mokslininkai.

Mokslininkų skaičiavimais, kai visos planuojamos palydovų grupės bus iškeltos į orbitą, kasmet bus išmetama daugiau nei 350 tonų aliuminio oksidų. Tai beveik 650 % daugiau nei natūralus lygis.

 

Vien „SpaceX“ turi teisę paleisti dar 12 000 „Starlink“ palydovų, o „Amazon“ ir kiti technologijų milžinai taip pat planuoja artimiausiais metais paleisti tūkstančius palydovų. Be to, Kinija ir ES ketina sukurti savo palydovų žvaigždynus.

Mokslininkai ragina neignoruoti problemos ir sutelkti dėmesį į jos sprendimą jau dabar.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(4)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (10)