Vandenynų plastiko taršą tirianti ekspedicija į komandą priims savanorį - konkurse gali dalyvauti ir lietuviai  (12)

Organizacija „5 gyres“, kurios misija yra tirti plastiko taršos poveikį vandenynams ir šviesti visuomenę, kovo 3-14 d. organizuoja ekspediciją, prasidėsiančią Beagle kanale Pietų Amerikoje ir pasibaigsiančią Valdivijoje, Čilėje, į kurią pasikvies vieną savanorį iš bet kurios pasaulio šalies, tame tarpe ir iš Lietuvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši ekspedicija yra tarptautinio „Electrolux“ inicijuoto projekto „Siurblys iš jūros“ (angl. Vac from the Sea) dalis. „Tai nebus atostogos - išrinktasis savanoris bus pilnavertis komandos narys, todėl jam teks ir budėti, ir gaminti maistą, ir tvarkytis, ir padėti atliekant tyrimus. Be to, jam reikės fiksuoti, kas vyksta plaukimo metu ir pranešti apie tai specialiame iniciatyvos tinklaraštyje“, - sako organizatoriai.

Iš visų norinčių dalyvauti bus išrenkamas vienas žmogus, kuris ne tik domisi aplinkosauga ir vandenynų ekologija, geba rašyti bei fotografuoti, bet ir sugeba nuplaukti 200 m, pakelti 1/3 savo kūno svorio, kalbėti angliškai, nesunkiai ištveria jūros ligą bei yra pasiruošęs dirbti bet kuriuo paros metu.

Kiekvienas kandidatas turi įrašyti trumpą vaizdo filmuką, kuriame pasako savo vardą, šalį, kodėl jis ar ji mano esąs tinkamas, ir kaip jis ar ji prisidės prie ekspedicijos. Filmuką reikia įkelti į youtube.com ir iki š.m. sausio 31 d. atsiųsti nuorodą electrolux@vacfromthesea.com.  Nuo kovo 1 d. atrinktam savanoriui bus organizuojami mokymai, kelionės į išvykimo tašką išlaidas padengs organizatoriai.

Tuo tarpu nuo sausio 5 d. iki vasario 4 d. vyksta „5 gyres“ ir „Electrolux“ ekspedicija iš Walwis įlankos, Namibijoje į Montevidėjų, Urugvajuje, kurios metu pietų Atlante susemti plastiko mėginiai bus tiriami Redondo paplūdimio laboratorijoje, Kalifornijoje.

„Electrolux“ iniciatyva „Siurblys iš jūros“ siekiama atkreipti dėmesį į plastiko taršos problemą pasaulio vandenynuose ir jūrose, tuo pačiu pabrėžiant, jog sausumoje perdirbto plastiko trūksta.

Pasitelkus aplinkosaugos organizacijas, vietinius gyventojus, moksleivius, žvejus ir narus, tvarkant pajūrį, traukiant tinklais bei nardant, praėjusią vasarą ir rudenį plastikas buvo renkamas iš Ramiojo, Indijos ir Atlanto vandenynų, Viduržemio, Šiaurės ir Baltijos jūrų. Iš kiekvienos jų gimė išskirtinio dizaino dulkių siurblys.

Koncepcinis siurblys iš Baltijos jūros gruodžio 17 – sausio 4 d. buvo eksponuojamas ir Lietuvoje, Kauno prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“, greta jūrinio akvariumo, kur jį pamatė keli šimtai tūkstančių lankytojų.

Vieną iš šešių „Siurblys iš jūros“ serijos siurblių „Electrolux“ planuoja parduoti aukcione ir gautas lėšas skirti moksliniams plastiko perdirbimo tyrimams – mat kol kas vandenynus teršiantis plastikas nėra tinkamas perdirbimui.

„Electrolux“, siekianti savo dulkių siurbliams panaudoti 100 proc. perdirbto plastiko, jau šiandien rinkoje siūlo prietaisus, kuriuose jo dalis sudaro iki 70 proc. - tai naujosios žaliosios kartos siurblių serija, kuriai priklauso skirtingi 5 dulkių siurblių modeliai, išsiskiriantys juoda korpuso spalva, rašoma kompanijos pranešime spaudai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)