„Klajūnai“ magnetiniai poliai apsunkina oro uostų darbą  (9)

Magnetinis šiaurės polius šiuo metu yra Arkties vandenyne, netoli Kanadai priklausančių salų ir pamažu slenka Sibiro link. Tai reiškia, kad du Floridos oro uostai turės iš naujo sunumeruoti savo pakilimo ir nusileidimo takus, praneša Livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kaip paradoksaliai atrodo toks šiaurinio magnetinio poliaus ir Floridos oro uostų sąryšis, Tampos ir Peterio O‘Knighto oro uostai dėl minėto poliaus slinkties jau pradėjo koreguoti savo takų numeracijas. Žemė turi geležies-nikelio branduolį, o judėjimas branduolio išorinėje dalyje, kuri sudaryta iš skysto metalo, sukuria magnetinį lauką, kuris mūsų planetoje apsprendžia daugelį matavimų. Dėl to Žemė yra savotiškas milžiniškas magnetas su dviem poliais: magnetiniu šiaurės ir magnetiniu pietų poliumi. „Tačiau šis laukas nėra tobulai simetriškas ir turi tam tikrų nuokrypių, dėl kurių poliai nuolat juda“ – primena JAV Geologinės tarnybos Geomagnetizmo programos mokslininkas Džefris Lavas (Jeffrey Love). Žinia, magnetiniai poliai nesutampa su geografiniais, o kampas tarp jų yra, vadinamas deklinacija. Tačiau navigatoriams tai – dar ne visos bėdos. Kadangi Žemės magnetinis laukas juda, jo pokyčiai iššaukia ir deklinacijos kampo pokyčius. Arčiau pusiaujo esančiose platumose, kuriose yra ir Floridos valstija, deklinacijos kampas per metus pasislenka per maždaug 0,2 laipsnio. Per penkerius metus kompaso parodymai nukryptų visu laipsniu. O tokia paklaida tolimųjų skrydžių keleiviniams lėktuvais mažų mažiausiai gali reikšti atvykimą ne į tą oro uostą. Deklinacijos kampas kinta priklausomai ir nuo vietos. Arčiau ašigalio esančiose platumose kompasas darosi vis mažiau patikimas. Jeigu stovėtumėte pačiame magnetiniame poliuje, kompaso rodyklė chaotiškai blaškytųsi. Pasak Dž.Lavo, šiuo metu šiaurės magnetino poliaus koordinatės yra 84,97 laipsnio šiaurės platumos ir 132,35 laipsnio vakarų ilgumos. Jis yra Arkties vandenyne, netoli Kanadai priklausančių salų, ir kasmet šiaurės – šiaurės vakarų kryptimi (Sibiro link) pasislenka per 55-65 kilometrus.

Dėl šių pokyčių keliautojams per visą geografinių atradimų istoriją nuolat kildavo įvairių problemų. Problemų šie „nenuoramos“ žmonėms sukelia ir šiandien. Pirmiausiai nepatogumų dėl magnetinio lauko slinkties patiria oro uostų dispečeriai ir lėktuvų pilotai.

Kas penkerius metus JAV federalinės agentūros sudaro ir išplatina magnetinio lauko variacijų duomenis. Pagal juos perderinami įvairūs navigaciniai prietaisai, pavyzdžiui, lėktuvų nusileidimo trajektoriją nurodančios sistemos ir pan. Jeigu bet kuriame oro uoste įvyksta daugiau nei 3 laipsnių magnetinio lauko pasikeitimas, pakilimo ir nusileidimo takus numeruoti tenka iš naujo. Tai dabar ir vyksta Floridos oro uostuose.

Mokslininkų teigimu, klajojantys magnetiniai poliai vieną gražią dieną gali imti ir susikeisti vietomis. Paskutinį kartą taip yra nutikę prieš 780 tūkst. metų. Tiesa, polių susikeitimo procesas vyksta mažiausiai 10 tūkst. metų. Kokių pasekmių magnetinių polių apsikeitimas sukeltų mūsų planetai ir žmonijai nėra aišku. Tačiau mokslininkai pasaulio pabaigos varianto nėra linkę svarstyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (9)