Į Arktį plūstantis vanduo – šilčiausias per 2 000 metų  (7)

Iš Šiaurės Atlanto į Arkties vandenyną patenkantis vanduo yra šilčiausias per daugiau nei 2 tūkstančius metų, nustatė JAV mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų teigimu, Golfo srovės atšakos – Šiaurės Atlanto srovės – vandenys tarp Grenlandijos ir Norvegijai priklausančio Svalbardo archipelago keliomis pastarosiomis vasaromis buvo pasiekę vidutinę 6 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą. Tai viršija aukščiausias šių vandenų temperatūros reikšmes nuo senovės Romos laikų ir Viduramžių, praneša „Daily Mail".

Pasak leidinio, mokslininkai būgštauja, kad dėl didėjančios vandens temperatūros Arkties vandenynas vasaros sezono metu gali likti be jūrinio ledo dangos. Tai kelia pavojų baltųjų lokių, kuriems jūrinis ledas yra būtina priedanga medžiojant, išlikimui. Temperatūros režimo Arktyje pokyčiai gali dramatiškai atsiliepti aplinkai, tvirtina tyrimo autoriai.

Kolorado valstijos universiteto (JAV) mokslininkai tyrė mažus, į planktoną panašius organizmus, paimtus iš Framo sąsiaurio dugno. Šis sąsiauris yra pagrindiniai įšilusio vandens perdavimo į Arkties vandenyną vartai, sakoma pranešime. Vandens temperatūra šiame regione fiksuojama tik 150 metų, tačiau JAV mokslininkai išgręžė gręžinį Framo sąsiaurio dugno nuosėdose. Šiame mėginyje jie rado maždaug 2000 metų senumo mikroorganizmų liekanas. Tirdami jų cheminę sudėtį, mokslininkai nustatė tuometinę vandens temperatūrą.

Tyrėjai priėjo išvadą, kad vidutinė temperatūra šiuose Arkties vandenyse prieš 2 tūkstančius metų buvo 3,4 laipsnio pagal Celsijų, tuo tarpu dabar siekia 5,2 laipsnio. Kai kuriomis vasaromis ji net siekdavo 6 laipsnius.

JAV mokslininkai priėjo išvadą, kad Arkties vandenys dabar yra šiltesni už vadinamąjį šiltąjį Viduramžių periodą, natūralų vandenyno įšilimo ciklą, trukusį nuo 900 iki 1300 mūsų eros metų.

Pasak tyrimo autorių, aukštesnė vandens temperatūra siejama su pasaulinio atšilimo poveikiu Arkties vandenynui. Vienas tyrimo autorių Thomas Marchitto pabrėžė, kad šaltas jūros vanduo yra labai svarbus Arkties jūrinio ledo dangos formavimuisi. Ji padeda atvėsinti planetą atspindėdama dalį saulės švesos į kosmosą. Jis sakė, kad atlikto tyrimo rezultatai nebūtinai liudija, jog pasaulinis atšilimas vyksta dėl žmogaus kaltės, tačiau jie esą aiškiai patvirtina, kad tai labai neįprastas reiškinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)