Lapė galėjo būti naminis gyvūnas dar iki šuns  (7)

Ankstyvieji žmonės naminio gyvūno teisėmis pirmiau laikė ne šunis, o lapes. Archeologai, tyrinėdami priešistorinę kapavietę Jordanijoje, aptiko kapą, kuriame su žmogumi buvo palaidota lapė. Kapas datuojamas tūkstančius metų iki to laiko, kai naminiais gyvūnais imta laikyti šunis, skelbia „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai žmonių ir lapės kapavietę aptiko Ujun-al-Hamam (Uyun-al-Hammam) vietovėje. Kapai aptikti dar 2005 m. Viename iš dviejų gretimų kapų mokslininkai rado dviejų suaugusiųjų – tikėtina, moters ir vyro – palaikų liekanų. Vyras buvo palaidotas anksčiau už moterį. Šalia jo laidojimo vietos buvo rasta lapės kaukolė ir žastikaulis, taip pat kitų ritualinės paskirties reliktų.

Atvėrę antrąjį kapą, tyrinėtojai ten aptiko žmogaus palaikus, kurie tikriausiai priklauso tam pačiam mirusiajam (kuris buvo perlaidotas). Antrajame kape mokslininkai rado ir likusią, kaip manoma, tos pačios lapės skeleto dalį – šie palaikai buvo kaip tik be kaukolės ir dešiniojo žastikaulio. Vėlesni tyrimai atskleidė, kad tai buvo rudosios lapės palaikai.

Kembridžo universiteto tyrėjų grupė tiki, kad beprecedentis atvejis rodo tam tikrą emocinį lapės ir žmogaus ryšį. Jų tyrimo rezultatai siūlo išvadą, jog lapė galėjo būti laikoma kaip naminis gyvūnas ir palaidota pomirtiniam gyvenimui kartu su šeimininku ar šeimininke.

Kapavietė Jordanijoje yra maždaug 16,5 tūkst. metų senumo, o tai yra 4 tūkst. metų senesnė už pirmuosius žinomus kapus, kuriuose žmonės palaidoti su šunimi - tokie kapai yra labai reti.

Vis dėlto, mokslininkų įsitikinimu, lapės niekada taip ir nebuvo visiškai prijaukintos, ir vėliau žmonės „persiorientavo“ prie draugiškesnių šunų.

Su lapėmis atlikti tyrimai rodo, jog jos gali paklusti žmogaus kontrolei, tačiau dresūros procesas nėra lengvas, nes šie gyvūnai - nirtūs ir baikštūs.

"Kapavietė pateikia įdomių įrodymų apie žmonių ir lapių santykį, kuris buvo gerokai ankstesnis nei bet koks kitas žinomas gyvūnų prijaukinimo atvejis, - pasakoja Kembridžo universiteto tyrėja Liza Macher (Lisa Maher). – Atrodo, jog radome lapę, kuri buvo nužudyta ir palaidota su savininku. Vėliau kapas buvo atvertas ir žmogaus kūnas perkeltas. Kadangi ryšys su lape buvo svarbus, kartu perkelti ir jos palaikai, kad toliau lydėtų pomirtinėje kelionėje. Daugiau iš kapo su žmogaus palaikais nebuvo perkelti jokie kiti reliktai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(6)
(0)
(5)

Komentarai (7)