Ar technologijos išgelbės pasaulį nuo geriamo vandens trūkumo?  (12)

Vanduo, kaip ir atmosferos oras, yra būtinas ir niekuo nepakeičiamas gyvybės palaikymo šaltinis. Žmogus vidutiniškai per parą suvartoja apie 3 litrus geriamo vandens, taigi apie 1000 litrų per metus. Yra svarbu ne tik riboti jo ištekliai, bet taip pat ir geriamo vandens tinkama kokybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čia ir iškyla problema - geriamo vandens kokybė. Tinkamas gerti gėlas vanduo netrukus gali tapti didele prabanga. Mes, lietuviai, galime pasidžiaugti tuo, kad šio krištolinio aukso turime ir jis yra giliai po žeme, ko nepasakysi apie kitas Europos valstybes, išskyrus Daniją.

Geriamas vanduo yra gyvybės variklis, dėl jo ir sanitarijos trūkumo kasmet miršta 8 milijonai žmonių, o daugiau kaip milijardas negali lengvai ir už prieinamą kainą jo įsigyti. Ledynai sudaro apie pusę žmonijos geriamo vandens, todėl jų mažėjimas kelia didelę grėsmę geriamo vandens tiekimui visame pasaulyje. Prognozuojama, jog vandens trūkumas gali sukelti konfliktus dėl prieigos prie švaraus vandens.

Jeigu į geriamojo vandens problemą žiūrėtume tik iš technologinės pusės, geriausia bus tik ta, kuri yra patikima, reikalauja tik vietinių išteklių (žaliavų ir žinių) ir yra kontroliuojama vietos gyventojų.

Vandens valymas ozonu

Viena iš šiuolaikiškiausių vandens valymo technologijų yra ozono panaudojimas. Ozono panaudojimas, kaip galingas ir universalus valymo metodas, pradėtas naudoti įvairiose pramonės šakose. Dėl stiprių oksidacinių savybių ozonas yra viena efektyviausių vandens ir oro valymo technologijų.

Šiuo metu vandens nukenksminimas ozonu – viena iš pagrindinių šiuolaikinio vandens valymo sistemų stadijų, puikiai dera su kitomis šiuolaikinėmis technologijomis, tokiomis kaip ultrafiltracija arba kitas žinomas principas – vandens valymui naudojama atbulinė osmozė. Visame pasaulyje ozoninis vandens valymas laikomas ekologiškiausiu ir universaliausiu vandens paruošimo metodu pramonėje ir buityje. Vandens filtrai, naudojantys ozoną, pripažinti efektyviausiais ir mažiausiai kenksmingais žmogaus sveikatai bei aplinkai. Aukštos technologijos pramoninis vandens valymas ozonu kartu su koaguliacija ir membraninėmis technologijomis – galingas ir universalus metodas, leidžiantis pasiekti stulbinančių rezultatų dėl šių metodų kombinacijos ryškaus sinerginio efekto.

Nanotechnologijos - ateities švariam vandeniui

Ateities technologijos, padėsiančios išspręsti vandens valymo problemas, manoma, bus nanotechnologijos. Tikėtina, kad nanotechnologijos gali iki 2018 metų dvigubai sumažinti žmonių, gyvenančių be švaraus vandens, skaičių. Šio metodo šalininkai tvirtina, kad nanotechnologijos gali įveikti vis dar neišspręstas vandens taršos mažinimo problemas, tuo pačiu būti veiksmingesnės, efektyvesnės, ilgaamžiškesnės ir prieinamesnės. Galimi nanotechnologijų produktai:

• Vandens filtravimo įrenginiai, pavyzdžiui, poringos filtro ir membranos nanomedžiagos teršalams šalinti, naudojamos gėlinimo įrenginiuose;

• Stebėsenos prietaisai, pvz., vandens šaltinių kokybės ir kiekybės bei teršalų aptikimo jutikliai.

Nanotechnologijomis pagrįstas vandens valymas gali būti pigesnis, ilgaamžiškesnis ir veiksmingesnis, lyginant su dabartiniais sprendimais būdas. Jau tiekiamose ar dar plėtojamose technologijose nanomedžiagos naudojamos membranose, tinkleliuose, filtruose, taip pat keramikos įkrovoje, molyje ir absorbentuose kaip ceolitas bei katalizatoriuose.

Be jokios abejonės, nanotechnologijų vaidmuo vandens „gamyboje“ vis didės, nes vandens nuosavybė, vandens gėlinimas ir valymas tapo pasauline pramone. Nors daugelis su vandens valymu susijusių nanotechnologijų projektų prasideda valstybės finansuojamuose universitetuose, deklaruojant, kad jie skirti padėti vargšams, dažniausiai jie virsta privataus pelno šaltiniu.

Nors nanotechnologijos ir gali pagelbėti sprendžiant vandens valymo problemas ateityje, šiandien iškilę vandens valdymo iššūkiai yra platesnė problema, nei pasiūlyti technologiniai sprendimai. Svarbiausia siekti esminių pokyčių, susijusių su vandens išteklių vertinimu, naudojimu ir tvarkymu – užtikrinti saugaus ir sveiko vandens tiekimą, kad būtų patenkinti esminiai žmogaus poreikiai už prieinamą kainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Inovacijų portalas
Autoriai: Dainius Juknevičius
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (12)