Mokslininkai: klonuojami gyvuliai krinta kaip musės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

forestbird 2011-02-28 12:03
Klonuoti gyvūnai dažnai miršta ar tampa nebereikalingais dėl raišavimo ar pan. tai juk reikia kažkaip juos realizuoti . Skanaus.
Shinigami 2011-02-28 12:20
Kažko aš čia nesuprantu, jei nugaišta apie 90% klonuotų gyvulių tai kaip anglams apsimoka juos klonuoti? Juk nugaišta ne tik klonuoti gyvuliai, bet ir jų "motinos". Ar pas anglus jie negaišta. O gal Naujojoje Zelandijoje pasitaikė žaliūkų tarp tų mokslininkų ir sabotavo visa tyrimą? O šiaip jei klonavimo metų nėra genų pakitimų tada ir mėsa turi visiškai nesiskirti nuo natūros.
andrulis 2011-02-28 12:27
Kaip supratau is straipsnio, tai nugaista ivairaus amziaus gyvunai, o ne tik gime. Todel anglams ir tinka sitas variantas, nes jei gyvunas sulaukia mazdaug tinkamo amziaus kad ji galima skersti, tai anglams simtas metu, kiek jis dar galetu gyvenyti. O tuo labiau, jei reikia versiuko mesos ir ja planuoja pardavineti, tai tuo labiau, jiems nera skirtumo, kad gyvunas ilgai negyvens
Tadas 2011-02-28 12:36
Nematau klonavime prasmės. Juk: klonui reikia: kiaušialąstės + kitos ląstelės branduolio (ar pan.) Standartiniam dauginimui reikia: kiaušialąstės + spermatozoido. Įvertinus, kad spermoje spermatozoidų būna milijonai. Kur BĖDOS? Mąstant logiškai peršasi išvada, jog klonavimas yra ne šiaip sau "naujas" dauginimo būdas, o kažkas kito. Jei kas iš tikrųjų žino kam jis reikalingas, pasisakykite. (pramonės, ne žmonių atžvilgiu). Žvelgiant į klonavimą, kaip į produktų kiekio didinimą (daugiau mėsos užauga, daugiau pieno ir pan.) jau geriau mažiau, bet sveikiau. P.s. pažvelgus į Lietuvos plotą ir gyventojų skaičių - tradicinė ūkininkystė garantuotų produktų tiek tiek reikia ir dar gretimoms valstybėms užtektų. Taigi, kai kas nors rėkia apie produktų stygius ir pan.., tai čia tik bandymas daryti biznį...
Azuolas 2011-02-28 12:54
Galbūt dėl to, kad klonuojant išsaugai tuos pačius genus. Paimi iš bandos pačią riebiausią karvę ir jos genus kopijuoji. Tuo tarpu paprastu būdu karvės gausis įvairios. Bet realiai aš ir nematau prasmės. Nemanau, kad ta "nauda" atperk tą "knisinėjimą" su klonavimais. Net jei ištobulintų technologiją ir nesiektų mirtingumas 90%, tai vistiek stabilesnė bus ta banda, kuri nėra identiški klonai.
Romanas 2011-02-28 14:38
Gal jums yra žinoma ar buvo praktikuojamas žmonių klonavimas?
Indigo89 2011-02-28 14:39
O negali but taip, kad zinduolius ir kitus daugialascius sudetingos strukturos gyvunus neina visiskai sekmingai klonuoti is bet kokio audinio lasteles branduolio? Kazkur skaiciau, kad skirtingu organu lasteliu dnr zmogaus organizme siek tiek skiriasi (neatsimenu kur), tai ar negali but, kad kai kur kazko truksta, kas pvz padeda apsisaugoti nuo ligu ar kazkas panasaus?Ar nera taip, kad klonuoti gyvunai biologiskai jau buna tokio amziaus, is kokio amziaus gyvuno branduolys buna paimtas? Nes juk senejimo procesas ir prasideda, kai pradeda organizmo lastelese trukt dnr grandines daliu, atsakingu uz dauginimasi, nes jos kazkaip issinaudoja, galbut tie klonuoti gyvunai nebegali normaliai atnaujinti savo organizmo daliu ir del to tampa pazeidziami ligoms, kaiop kad ir paprastai gyvenantys organizmai naturalioje senatveje? Jei taip butu tai uztektu ta vieta pamodifikuot kur kazko trukstair turetumem daug didesni isgyvenimo procenta.
Azuolas 2011-02-28 16:39
Ne, taip nebūna Akivaizdu, jog skaitei kliedesius. Kai skirtingų organų dnr skiriasi, tai vadinama vėžiu.
zfroidas 2011-02-28 16:47
nu jei klonuotos karves 90 proc mirsta del ligu reiskia genai tiesiogiai tai itakoja o tai reiskia kad genai nera identiski sveikai karvei, bet kazkas slepia genu pazeidimus ir varo juos i mesa ir i zmoniu skrandzius saunu.... reiktu ta karviu imones vadova pamaitint klonuota mesa koki menesi ir stebet o tada jau i rinka leist
Azuolas 2011-02-28 16:56
O nepagalvojai, kad visokie branduolio išėmimai ir įstatymai, įdėjimai į gimdą ir panašios operacijos su visom tam naudojamom medžiagom gali turėti "šiokią tokią" įtaką vaisiaus vystymuisi?
Shinigami 2011-02-28 18:22
Straipsnyje rašyta, kad mirtingumas 90% yra eksperimento metu, o koks mirtingumas Anglijoje neminimas. Gal tik ten pas juos (Naujojoje Zelandijoje) kažkas negerai? Šiaip rašyta, kad gyvulys dažnai miršta dar nepagimdęs, tokiu atvejų negaunama jokio vaisiaus, tik prarandama vertinga motina. Pav. jei apvaisinamos 10 karvių ir iš jų 5 nugaišta prieš gimdymą, kitos penkios pagimdo, bet iš jaunikliu 4 nugaišta, tokiu atveju turime tik viena jauniklį ir penkias gyvas karves. Man tai ne panašu į ekonomiška verslą. Taip po kelių kartų nebe turėsi nei vienos karvės kuria galėtum apvaisinti klonuota kiaušialąstę. Todėl man šis straipsnis labai įtartinas. Kaip anglams apsimoka klonuoti jei toks didelis mirtingumas?
Indigo89 2011-02-28 20:04
Va radau kita straipsni, kazkoki panasu ir skaiciau. http://www.the-scientist.com/blog/display/55827/ nu as nezinau ar tai kliedesiai, reiktu labiau tuo pasidometi. Tada dar vienas klausimas - ar yra zinoma, kaip lasteles zino i ka joms diferencijuotis? Tai lyg ir turetu apibrezti dnr, bet jei visose lastelese dnr vienodas, kaip aktyvuojasi butent tam tikros sritys? O jeigu nevienodas, kaip zino kada pakeisti dnr?
Myslius 2011-02-28 22:40
labai idomi teorija, ir nesakyciau jog tai kliedesiai, zmogus mirsta del to kad lasteles turi limituota kieki daugintis, po tam tikro kiekio jos tiesiog nebesugeba dalintis.
Myslius 2011-02-28 22:56
siaip reiketu imti ne sveikos suaugusios karves lasteles branduoli bet butent sveiko bisivystancio embriono lasteles branduoli
Strong_Bad 2011-03-01 01:37
Jei kunas neturi sielos, tai kaip jis gali gyvent? Ir kaip prisiverst toki valgyt? Ir tikrai nematau prasmes klonavime, gi truputis trinties dar niekam nepakenke. O gal cia feministes saukia "vyru nereik, ziurekit, mes ir pacios galim daugintis" Bet realiausias tikslas, tai tikrai ne karvem klonuot. Ruosiama dirva GMO klonavimui ir reikia gerai ivaldyt klonavima pries tai.
Azuolas 2011-03-01 02:12
, nuo gemalo iki senatvės. Tik per filmus būna iškreiptas mutacijų supratimas, kai mutuoja gyvas
Indigo89 2011-03-01 09:37
Nemanyk, kad as nesuprantu, kaip veikia genai. Suaugusiame organizme tai taip, kopijuoja save. Bet juk jis turi issivystyti, man tas procesas idomiausias. O tos nesamones apie skirtinga dnr is to straipsnio kurio nuoroda virsuje ir yra, nezinau kokius tu filmus ziurejai ta tema, as tokiu nepamenu. O kazkas cia rase, jog reiktu imti lastele is embriono - bet tada nebebutu prasmes klonavimui. Kol organizmas yra embriono stadijoj negalima nustatyti tiksliu jo fiziniu duomenu, o butent juos ir norima nukopijuoti.
Indigo89 2011-03-01 09:41
Bet net ir suaugusiame organizme - gerai, sakai kopijuoja save. Bet kodel nekopijuoja saves nekontroliuojamai? Kodel kopijuoja iki tam tikro lasteliu kiekio ir ju tarpusavio strukturos, kas reguliuoja visa ta dalijimosi procesa ir apsaugo nuo auglio?
Linas000 2011-03-11 18:44
vegetarai jau seniai klonuotus augalus kapoja, ir ne tik, dar ir modifikuotus. Gyvuliu analogija butu - karve, su banginio genais, kad uzaugtu mega-tonom.