Mokslininkai: klonuojami gyvuliai krinta kaip musės  (19)

Klonuoti žemės ūkio gamyboje naudojamus gyvulius beprasmiška: jie masiškai miršta ir kenčia nuo ligų, teigia Naujosios Zelandijos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinė N. Zelandijos žemės ūkio mokslinių tyrimų agentūra „AgResearch" priėmė sprendimą nutraukti 13 metų trukusią naminių gyvulių klonavimo programą, nes bandymai atskleidė, jog dauguma juose dalyvavusių gyvulių nugaišo, be to, esama įrodymų, jog taip galvijai yra kamuojami, pranešė „Dailymail.co.uk“.

Skelbiama, kad apie 90 proc. Naujojoje Zelandijoje naminių gyvulių klonavimo programoje naudotų gyvulių dėl įvairių priežasčių nugaišo. Tarp dažniausių mirties priežasčių yra savaiminiai abortai ir vaisiaus vandenligė, sakoma pranešime. Vandenligės atveju karvių gimda prisipildo vandens, ir dėl to žūsta ne tik embrionas, bet nugaišta ir karvė.

Be to, „AgResearch" atstovų teigimu, klonavimo programoje naudoti gyvuliai – avys, ožkos, karvės ir kt. – susirgdavo chronišku artritu, pneumonija, imdavo raišuoti ar gaudavo kraujo užkrėtimą.

Toks N. Zelandijos tyrimų organizacijos sprendimas labai skiriasi nuo D. Britanijos ekspertų požiūrio: šios šalies vyriausybė siekia įtikinti Europos Sąjungos žinybas, jog būtų leista pardavinėti klonuotų gyvulių ir jų palikuonių mėsą bei pieną be jokių apribojimų, pastebi dienraštis. Oficiali D. Britanijos vyriausybės pozicija – klonuotų galvijų mėsos ir pieno produktai yra saugūs.

Vyriausybės atstovai net prieštarauja visuomeninių organizacijų raginimams būtinai žymėti maisto produktus, gautus iš klonuotų galvijų, specialiomis etiketėmis, kad vartotojai žinotų apie tai ir galėtų rinktis.

Praėjusių metų rudenį britų ekspertai priėjo išvadą, kad nėra jokio skirtumo tarp klonuotų ir „normalių“ karvių mėsos bei pieno. Tokią nepriklausomų mokslininkų ekspertinės grupės išvadą paskelbė D. Britanijos Maisto standartų agentūros (FSA) vyriausiasis mokslo darbuotojas Andrew Wadge'as. Pasak jo, tyrimo metu neaptikta jokių skirtumų tarp maisto produktų, pagamintų iš klonuotų ir neklonuotų galvijų

Tokios išvados atvėrė kelią klonuotų galvijų mėsai ir pienui į D. Britanijos maisto produktų parduotuves. Klonuotų galvijų mėsos ir pieno tyrimus atliko Naujų maisto produktų ir gamybos procesų patariamasis komitetas – nepriklausoma D. Britanijos organizacija, Maisto standartų agentūros pavedimu tirianti visus naujus maisto produktus siekiant išsiaiškinti, ar juos galima pateikti rinkai.

Išnagrinėję visus maisto produktų iš klonuotų galvijų tyrimų aspektus, patariamojo komiteto ekspertai priėjo išvadą, kad nėra jokių „svarbių skirtumų“ tarp pagamintų iš „natūralių“ ir klonuotų galvijų. Mokslininkų ataskaitoje teigiama, jog tyrimai dėl galimų alergijų, toksinų ir galimo šalutinio poveikio valgant klonuotų galvijų mėsą neatskleidė jokių galimo susirūpinimo požymių.

Po N. Zelandijos „AgResearch" agentūros priimto sprendimo D. Britanijos gyvūnų apsaugos ir gerovės priežiūros organizacijų atstovai tikisi, kad šalies žemės ūkio ir maisto pramonės ministrai paragins vyriausybę pakeisti savo poziciją maisto produktų iš klonuotų gyvūnų atžvilgiu, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)