„Labai paklausus produktas.“ Ši alaus rūšis gali tapti nauja tendencija ()
Alaus įvaizdis nėra kaip tipiško sveikuoliško gėrimo – nes šis gėrimas dažniau asocijuojasi su girtų draugužių vakarėliais, nei su maisto papildais ir žolelių arbatomis. Tačiau yra įrodymų, kad kai kurios alaus rūšys gali būti naudingos sveikatai, daugiausia kaip galimas probiotikų šaltinis.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
„Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, pavyzdžiui, bakterijos ir mielės, kurie naudingi žarnynui“, – portalui „Newsweek“ sakė mitybos specialistė Catherine Pohl.
„Juos galima įsigyti kapsulių ar miltelių pavidalu ir vartoti kaip sveikatos papildą arba dėti į maisto produktus – pavyzdžiui, jogurto gėrimus. Jų taip pat natūraliai yra visuose fermentuotuose maisto produktuose ir gėrimuose – pavyzdžiui, gyvame jogurte, kefyre, raugintuose kopūstuose, kimči ir kombučoje“, – pasakoja specialistė.
Alus taip pat yra fermentuotas maisto produktas – kuriame, esant tam tikroms sąlygoms, gali būti pakankamai gyvų mielių, kad jos turėtų probiotinį poveikį.
Iš tiesų, 2022 m. žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad vyrų, per dieną išgeriančių pusę pintos alaus, žarnyno mikrobiomas dėl to pagerėjo. C. Pohl nurodo, kad mikrobai žarnyne atlieka labai svarbų vaidmenį.
„Jie gali padėti suskaidyti nesuvirškinamas maisto sudedamąsias dalis – pavyzdžiui, skaidulas – ir pagerinti kitų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų ir mineralų, pasisavinimą, – sako ji. – Jie taip pat atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant imuninę sistemą ir gali padėti išvengti kenksmingų bakterijų bei kitų mikroorganizmų dauginimosi“.
|
C. Pohl priduria, kad probiotiniai maisto produktai gali padėti palengvinti virškinimo problemas – pavyzdžiui, vidurių užkietėjimą ir viduriavimą, ir netgi padėti psichinei sveikatai. Tačiau tai nereiškia, kad dauguma alų turės sveikatai naudingą poveikį, perspėja specialistė. Tai vis dar yra alkoholio ir cukrų šaltinis.
„Apskritai nerekomenduoju vartoti alkoholio dėl naudos sveikatai, – sako ji. – Vartojant saikingai, yra tyrimų, kurie rodo, kad jame gali būti tam tikrų palaikomųjų maistinių medžiagų ir junginių, taip pat šiuo metu atliekami kai kurie tyrimai dėl probiotinių junginių, kurie susidaro fermentacijos etape gaminant alų. Tačiau kadangi alaus sudėtyje yra alkoholio, šią naudą greičiausiai atsveria neigiamas alkoholio poveikis mūsų virškinimo sistemai ir organizmui. Alkoholis taip pat gali sukelti priklausomybę, o per didelis jo vartojimas gali sukelti ir daug rimtesnių sveikatos problemų.“
2020 m. Anglijos Astono universiteto atliktoje apžvalgoje aptariamos gamintojų galimybės pritaikyti alų taip, kad padidėtų jo sveikatai naudingos savybės – ir sumažėtų neigiamos.
Tyrimo autoriai rašė, kad tinkamomis sąlygomis alus galėtų būti probiotikų, vitamino B12, polifenolių, antioksidantų, fitoestrogenų ir mineralų – tokių kaip cinkas, manganas, cholinas, foliatai, geležis, kalcis ir varis – šaltinis. Visi jie naudingi sveikatai.
Lėtai fermentuojant alų, naudojant specialiai sveikatai stiprinti parinktus ingredientus, naudojant probiotines mieles ir siekiant nedidelio alkoholio kiekio, kai kurie gėrimai galėtų būti sveikatai palankūs gėrimai – panašūs į kombučą ar kefyrą.
Kaip ir raudonojo vyno atveju, taip pat yra tam tikrų ribotų įrodymų, kad saikingas alaus vartojimas gali būti susijęs su geresniais sveikatos rezultatais nei visiška abstinencija – o tai, pasak straipsnio autorių, gali būti alaus sveikatingumo potencialo įrodymas.
Tačiau tokie stebėjimo tyrimai, kuriuose saikingas alkoholio vartojimas siejamas su teigiamais sveikatos rodikliais, dažnai būna iškreipti – pavyzdžiui, dėl dalyvių, kurie susilaiko nuo alkoholio vartojimo dėl priklausomybės ar sveikatos problemų. Kai kurios alaus daryklos jau pateikė rinkai potencialių pretendentų į sveiką, mažai alkoholio turintį alų – tačiau C. Pohl išlieka skeptiška.
„Neabejoju, kad [probiotinis alus] yra įdomus ir labai paklausus produktas, kuris lengvai gali tapti tendencija, tačiau nesu tikra, ar už šių teiginių apie sveikatingumą bus pateikta pakankamai realių įrodymų, – sako ji. – Alus vis dar yra alkoholinis gėrimas, ir nors neįrodyta, kad saikingas jo vartojimas, kaip ir daugumos kitų maisto produktų ir gėrimų, daro didelę žalą, nelaikyčiau jo sveikesniu pasirinkimu. Jei mėgstate išgerti alų dėl jo skonio, tuomet pirmyn – bet jei ieškote ko nors, kas padėtų jūsų sveikatai, yra daug geresnių alternatyvų.“
Parengta pagal „Newsweek“.