Žemės drebėjimus perprasti padės kvarcas  (0)

Mokslininkai teigia, kad po žeme slypintys kvarco telkiniai gali padėti paaiškinti žemės drebėjimus ir kitus tektoninius reiškinius. Anot jų, šis atradimas gali padėti geriau prognozuoti požeminius smūgius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jutos universiteto geofizikos Anthony Lowry ir jo kolegos iš Londono universiteto tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature“, gali įminti amžių senumo mįslę apie žemės drebėjimų poslinkių, kalnų, slėnių ir lygumų formavimąsi ir vietą.

„Žinoma, klausimas, kodėl kalnai atsiranda ten, kur jie atsiranda, keliamas nuo pat senų senovės“, – teigė A. Lowry. Jis su kolege Marta Perez-Gussinye naudodami kilnojamų seisminių prietaisų tinklo duomenis, analizavo temperatūrą ir trauką Jungtinių Valstijų vakaruose, bandydami apibūdinti Žemės plutos geologines savybes.

Mokslininkai Kalifornijoje, Aidahe, Nevadoje ir Jutoje kalnų ir sprūdžių linijų vietose aptiko kvarco kristalų telkinius. A. Lowry teigimu, pakartotiniai tyrimai parodė koreliaciją tarp šių kvarco telkinių ir geologinių reiškinių, o šis atradimas buvo „stulbinantis“.

Naudodami neseniai sukurtą nuotolinio matavimo technologiją, vadinamą „Earthscope“, mokslininkai nustatė, kad kvarcas rodo žemės plutos silpnąsias vietas, kur gali vykti geologiniai reiškiniai, tokie kaip žemės drebėjimas ar vulkano išsiveržimas

Kvarcas gali padėti paaiškinti ir žemynų judėjimą – plokščių tektoniką. Pavyzdžiui, po didžiulio žemės drebėjimo Japonijoje salose įsikūrusi valstybė 2,4 metro priartėjo prie kontinentinių Jungtinių Valstijų, mat Azijos tektoninė plokštė paslydo po Šiaurės Amerikos plokšte.

Mokslininkai uolienos savybes susiejo su žemės judėjimu, teigdami, kad kvarce yra vandens, kuris išsiskiria, kai dėl slėgio pakyla temperatūra. Tai leidžia uolienai slysti ir tekėti.

Anot A. Lowry, ši teorija galėtų padėti mokslininkams vertinti žemės drebėjimų tikimybę ir stiprumą tokiose vietovėse, kurios, kaip manyti, nėra geologiškai aktyvios. Tyrimas taip pat gali pateikti įžvalgų apie tai, kaip pasirinkti saugią vietą atominei elektrinei ar kokią užtvanką statyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)