Tyrimas: Lietuva – viena ekologiškesnių valstybių  (13)

Jeilio ir Kolumbijos universitetų aplinkosaugos ekspertai jau trečią kartą nuo 2006 metų sudarė Aplinkos priežiūros indeksą (API). Pagal tai, kaip yra sprendžiamos taršos kontrolės ir gamtinių išteklių valdymo problemos, šiais metais pasaulyje pirmauja Islandija, teigiama oficialiame pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai suskirstė 163 pasaulio valstybes pagal šiuos kriterijus: aplinkos padėtis, oro kokybė, vandens išteklių valdymas, biologinė įvairovė, miškingumas, žuvininkystės plotai, žemės ūkis ir klimato kaita.

2010 metais pagal šį indeksą pirmaujanti Islandija pasižymėjo puikia aplinkos padėtimi, kenksmingų aplinkai dujų išmetimo kontroliavimu ir miškų atsodinimu. Tarp geriausiai pasirodžiusių valstybių taip pat buvo Šveicarija, Kosta Rika, Norvegija ir Švedija. Visos jos investavo į aplinkosaugos infrastruktūrą bei taršos kontrolę. Tarp blogiausiųjų atsidūrė Togas, Angola, Mauritanija, Centrinė Afrikos Respublika ir Siera Leonė.

Jungtinės Amerikos Valstijos 2010 metų API reitinge liko 61–oje vietoje. JAV pasižymėjo geriamo vandens tiekimu ir miškų išsaugojimu, tačiau aplinkos tarša ir kenksmingų gamtai dujų skleidimas į aplinką neleido jai pakilti aukščiau. JAV smarkiai atsilieka nuo kitų išsivysčiusių valstybių, tokių kaip Didžioji Britanija (14 vieta), Vokietija (17) ar Japonija (20).

Lietuva pagal 2010 metų API liko 37–oje vietoje, aplenkusi Baltarusiją (53 vieta) Estiją (57), Lenkiją (63) ir Rusiją (69). Iš visų Baltijos valstybių geriausiai pasirodė Latvija pagal šį reitingą užėmusi 21 vietą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)