Stomatologai: dantų ėduonis – užkrečiamas  (6)

Visi žino, kad gripas yra užkrečiamoji liga. O ar įmanoma užsikrėsti dantų ėduonimi? Mokslininkai teigia, kad ne tik įmanoma – tai vyksta nuolat.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kaltė dažnai suverčiama saldumynams, dantų ėduonį pirmiausiai sukelia tam tikra bakterijų rūšis. Mikroorganizmai įsitvirtina dantų paviršių audiniuose ir puotauja, užkandžiaudamos kramtomo maisto dalelėmis. Tame nieko blogo – bakterijos dantų audinio tikrai neskanauja. Visa bėda ta, kad jos išskiria rūgštį, kuri ir kenkia dantims.

Pasirodo, kaip galima užsikrėsti peršalimo virusu ar gripu, taip įmanoma užsikrėsti ir ėduonies bakterijomis. Vienos iš labiausiai paplitusių – Streptococcus mutans bakterijos.

Šiems mikroorganizmams ypatingai jautrūs kūdikių ir vaikų dantys. Tyrimų rezultatai byloja, jog daugeliu atveju ėduonimi užsikrečiama nuo asmenų su „sukirmijusiais dantimis“. Nors tokius vaizdžius epitetus kartais vartoja vaikus nuo saldumynų siekiančios atgrasyti mamos ar tėčiai, gana dažnai vaikai ėduonimi užsikrečia nuo savo tėvų. „Pavyzdžiui, kai kuris nors iš tėvų ragauja, ar vaikui duodamas maistas/gėrimas ne per karštas“ – tvirtina Čikagos odontologė Margaret Mičel (Margaret Mitchell).

Kitų tyrimų rezultatai liudija, jog ėduonies bakterijomis dalijamasi ir bučiuojantis. Ne vienas toks bakterijų ekspansijos atvejis yra pasitaikęs ir M. Mičel praktikoje.

„Sykį pusamžei pacientei, niekada gyvenime neturėjusiai ėduonies, dantyse atsirado išsyk du ėduonies židiniai, – pasakoja odontologė. – Paaiškėjo, kad ta moteris pradėjo susitikinėti su vyriškiu, kuris pas odontologą nesilankė aštuonioliką metų ir sirgo dantenų uždegimu.“

Rizikos užsikrėsti ėduonimi sumažinimui, odontologė rekomenduoja dažniau skalauti burną, valytis dantis ar kramsnoti becukrę kramtomąją gumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)