Barbara Demick "Neturime ko pavydėti: Šiaurės Korėjos kasdienybė". Antra dalis: nuoširdus tikintysis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2011-04-12 14:48
Manau socializmas tikrai pralošia kapitalistiniam ūkininkavimo būdui, bet rodyti pirštu į Š. Korėja ir kalbėti kaip ten blogai gyventi nėra visiškai teisinga. Na mažai tenai elektros, negalima turėti nuosavų automobilių, žmonės konservatyviai žiūri į prieš vestuvinius intymius santykius, bet palyginam kas darosi kokioje Afrikoje. Tenai viskas Afrikiečiams brangu, pastovūs pilietiniai katrai, dėl liberalaus požiūrio į mylėjimasi ir neištikimybę dešimtis nuošimčių žmonių užsikorėte ŽIV, o kai kur keliai, tai geriau pėsčiam arba ant arklio joti. Antras straipsnis daug geresnis už pirmą. Jame atskleisti Š. Korėjos diktatūros nukrypimai nuo gyvenimo normos. Susirinkimai po darbo, ženklelių privalomas nešiojimas, vadų portretai namuose. Kažkaip negirdėjai apie panašų diktatorių elgesį kurie palaikydavo kapitalistinį ūkininkavimo modelį. Manau socialistiniai diktatoriai daug baisesni už kapitalistinius, net feodalinius. Daug buvo karalių, bet nei apie vieną negirdėjau, kad jis verstu net valstiečius taip ilgai mokytis koks jis geras ir protingas. Manau kiek straipsnyje perdėta, gal po darbo susirinkti ir paklausyti koks jų vadas geras reikėdavo tik kartą ar du kartus per metus. Mano laikais kartą ar du kartus per metus po pamokų reikėdavo žygiuoti ir skanduoti vaidinant aktyvų pionierių, privalomas buvo ir stojimas į pionierių organizaciją ir žinoma raudono kaklaraiščio nešiojimas. Visi kariškiai ir tarnaujantys armijoje privalėjo tapti komjaunuoliais ir nešioti komjaunimo ženkliukus. Atsimenu ir mano laikais buvo aprašomos istorijos, kai koks kariškis per fronto liniją iš priešo užnugario atnešė savo komjaunimo bilietą. Kai Afrikoje gyvena koks labai neturtingas žmogus ir nieko neturi, tik Lenino portretą, o koks aklas pervedė pirštais per statulą ir pasakė, kad pirmą kartą pamatė Leniną. Tas radijas greičiausiai radijo taškas, kurių dar ir dabar yra kai kuriuose daugiabučiuose. Kiek prisimenu jas buvo galima kada tik nori išjungti ir neklausyti, bet tikrai negirdėjau, kad kas dėl jų pyktu.
nulis0 2011-04-12 16:04
Iš Afrikos žmonės bentjau turi galimybę pabėgti, o pabėgus tavo šeima nepasiunčiama į sunkiūjų darbų stovyklą. Čia tas pats kas lyginti griežto rėžimo kalėjimą su mokykla...
manciukaz 2011-04-12 16:36
Praėjus daugeliui metų ponia Song tuos laikus prisimena su ilgesiu. Ji laikė save laiminga. Čangbojus buvo geras vyras, kuris nelakstė paskui kitas moteris, nemušdavo ponios Song ar vaikų. Jam patikdavo išgerti, bet jis gerdavo linksmai, pokštaudavo, o jo vis didėjančiu pilvuku nuvilnydavo juoko bangelės. Jie buvo laiminga šeima. Ponia Song mylėjo tris savo dukteris, sūnų, vyrą ir kartais netgi uošvę. Ir ji mylėjo Kim Il-sungą. gal visdelto tenais nėra taip blogai???
Rukis 2011-04-12 17:17
RiMuSaS 2011-04-12 20:24
Tai gi ji sventai tuo tikejo, kad yra laiminga. Jai tau nuo kudikystes butu persama propaganda ir sakoma, kad geriau ir buti negali it t.t. Tu taippogi butum laimingas, nes kitokio gyvenimo nebutum mates ir nebutu apie ka galvot...
Azaruto 2011-04-12 20:45
Gal ir Lietuvoje to reiketu nes visi tik burba ir skundziasi P.S bus trecia dalis?
RiMuSaS 2011-04-12 21:06
Na laime visi skirtingai supranta. Beje lietuvoje tai jau buvo. Tik netaip baisiai kaip S.korejoje buvo persama ideologija. Pire Sovietu nevisiems blogai buvo gi... kad ir nedaug tu pekiu lentynose, bet patenkintu zmoniu buvo tuom...
sqq 2011-04-12 22:15
Jei Bernardinai.lt parašys, tai bus. Kolkas dar nėra
Tas_pac 2011-04-13 02:05
Šis antrasis straipsnis tikrai geras, apžvelgiama visa Š. Korėjos istorija žmogaus kurį išugdė komunistų partija akimis.
Blitzkrieg 2011-04-13 02:12
O gal kas zino kur galima sia knyga nusipirkt? Nes kiek ziurejau, tai niekur neradau. Kam idomu, tai siulau pasiziuret youtubej National Geographic dokumentika apie Siaures Korej daug idomiu kadru parodyta.
kiesza 2011-04-13 09:25
Siaures koreja galetu pasiskelbti radusi milziniska telkini naftos tada jai i pagalbaatskubetu JTO ir NATO. O jai rimtai tai is kur tokia skurdi valstybe turi toki milziniska kiek ginklu ? amunicijos laivu ir net branduolini ginkla?? jie viska gaminasi patys ar gauna labdara? ar perka, bet tada kas jai parduoda ?
Arns 2011-04-13 09:30
skaitei ir nesupratai, išugdė diktatoriaus kultas. Net straipsnyje aiškiai buvo paminėta, kad marksizmas-leninizmas nė iš tolo nebuvo įgyvendinamas, viskas buvo daroma konfucizmas(filosofija)+religija(religiniai motyvai)+kultas(artimas Japonijoje vyraujančiam imperatoriaus kultui(iki II pasaulinio karo)). Be to jei skaitei, turėjai surasti ne vieną vietą, kuri nors kiek išmanant apie kairiąsias idėjas, sukelia šypsena ir kyla klausimas, ar komunizmas nebuvo tik priedanga nieko nedirbant pasipinigauti iš kitų valstybių. Man pvz tokia mintis kyla, va nelikus sponsoriaus šalis skursta, bet karts nuo karto bando iš pasaulio paramos išsiprašyti.
RiMuSaS 2011-04-13 11:22
Jis suteike nauja lygmeni saves garbinimo kultui pasitelgdamas religija.
Simplicity 2011-04-13 12:23
Kad ir koks tas komunizmas bebūtų- jis yra blogis. Nei viena šalis dar nepastatė tokio komunizmo, kuriame žmonės gyventų gerai, o "supuvę kapitalistai" to gero gyvenimo pavydėtų. Nesuprantu iš kur tų komunizmo užtarėjų vis atsiranda... Mano tėvams tie laikai labai tiko ir patiko, nes pagal tas idėjas jie pragyveno daugiau nei pusę savo gyvenimo. Man, toje santvarkoje praleidusiam tik dešimtmetį, net liežuvis neapsiverčia pasakyti, kad anais laikais buvo geriau nei dabar ir net minties nekyla užtarinėt tokios santvarkos. Ko pasiilgstu, tai plombyro celofane ir ledų ant pagaliuko Teigiamus dalykus komunizme gali įžvelgti tik tie, kurie tam režimui atidavė keliasdešimt metų arba tie, kurie to režimo išvis nematė (pvz., gimė kokiais 1993 metais) ir prisiklausę iš bobučių ir savo tėvų "kaip ten buvo gerai" dabar svaigsta ir labai sovietine atributika žavisi. Tokiems siūlau pasikalbėt su tremtiniais ar iš ten grįžusiais tremtinių vaikais.
Arns 2011-04-13 12:52
Tremtiniai ne argumentas, jie "sistemoje nedalyvavo". Pats komunizmas, tiksliau socializmo idėja gera, tik problema buvo įdirbyje. Tas pats kapitalizmas iki XX a vidurio patikėk buvo toks geras, jog nežinia ką pasirinktum. Tik skirtumas jog tavęs į lagerius nevežė,bet dirbti ir prarasti sveikatą už grašius, negalėti net gydytojo išsikviesti ir t.t. Pasidomėk kas dėjosi Anglijoje pramonės perversmo metu ir iš kart po to. Tas pats kapitalizmas nuo pradinio per amžius daug pasikeitė ir tobulėjo, ir tik maždaug nuo XX a 7 dešimtmečio eilinis žmogus galėjo nebe vien tik maistui užsidirbti.
Simplicity 2011-04-13 13:45
Nepainiok komunizmo su socializmu. Tai kas buvo TSRS, Kuboje, tai kas tebėra Kinijoje ar Š. Korėjoje nėra socializmas. Kapitalizmas nuo "laukinių Vakarų" nuėjo ilgą kelią, ir kaip matai, leidžia dirbt ir kažką uždirbt, o komunizmas žlugo neišgyvenęs ir 100 metų. Nepulsiu aš su tavimi ginčytis, nes pas tave kažkoks keistas potraukis tą sistemą idealizuot. Tau tremtiniai "sistemoje nedalyvavo", ukrainiečiai "visuotinio gėrio" laikais savo šeimos narių nevalgė ir t.t. Nereikia idealizuot to apie ką sužinojai tik iš knygų ar rusiškų internetinių svetainių. Į Rusijos piliečius, kurie idealizuoja CCCP aš dar galiu numot ranka (ten gi ir Didysis Tėvynės karas, kova su fašistais ir t.t.), bet man nesuprantama jaunų lietuvių meilė tiems laikams. Yra toks seniai išleistas kompaktinis diskas, kurį gali rasti internete. Va tau ir nuoroda: http://www.google.lt/#hl=en&safe=off&bi ... 87905c7b97 Parsisiųsk, pasižiūrėk ir .
cukrius 2011-04-13 15:41
Tremtiniai sistemoje nedalyvavo? Ta prasme, vos žmones tapdavo tremtiniais - jie nebeegzistavo toje šalyje? Keista, nes juk kaulų kelias buvo priskiriamas sovietiniams laimėjimams, o jis padarytas būtent tų tremtinių. Ištisi miestai buvo įkuriami tremtinių, jie dirbo tai sistemai, jie tapo sistemos dalimi labiau nei bet kas kitas. Vos ne kaip ir caro laikais... Tas pats šūdas - ar baudžiauninkas ar tremtinys. Kitaip pasakius žingsnis atgal tavo tas komunizmas.
Arns 2011-04-14 00:55
ne ne, mane ne taip supratote. tremtiniai sistemos paraštėse gyveno, aį tai norėjau pasakyti, jie buvo kraštutiniai, lygiai taip pat kaip komunizmo/socializmo/kairuolizmo fanatikai, tik priešingose barikadų pusėse. Nemaža dalis buvusių tremtinių tik ir pasakoja kaip buvo blogai, tačiau jie buvo tik mažoji dalis visuomenės. Apie tai kaip sistema veikė, geriausia daugumos, o ne kraštutiniškumų klausti, pastarieji objektyvumu nepasižymi. Ką dauguma pripažįsta, anuomet buvo tikslas, šiuo metu, to tikslo beveik nėra, arba jis apsiriboja kuo daugiau prisiplėšti pinigų. Beje, žlugo ne komunizmas, o nevykęs įgyvendinimas. Visi jūsų išvardyti trūkumai ne komunizmo tiesioginė, o komunizmo netiesioginė, pasekmė, kai žmonės nevertino ką daro. Visi trūkumai maisto, daiktų, neretai buvo dėl to jog kai kas neatliko savo darbo, o tai vedė į grandinę, kuri susijungė į ratą.
cave_dweller 2011-04-14 23:37
O tu pamastyk delko neatlieka tinkamai darbo? O delto, kad nera motivacijos, nera postumio stengtis. Kapitalizmas zinoma turi savu minusu, bet jis mano galva tapo sparcios modernizacijos priezastimi.
Skeleton 2011-04-15 00:26
Oi, gal nejuokinkim. XIX amžiaus fabrikai buvo nekurortas, bet "kažkodėl" ten veržte veržėsi. Į JAV XIX-XX amžiaus sandūroje išvis plūdo minios imigrantų milijonais. Gali neabejoti kad XIX amžiaus pabaigos JAV darbininko gyvenimas buvo daug geresnis, nei eilinio neemigravusiojo. O SSSR buvo priversta apsitverti spygliuota viela, aptverti sąjungininkus, izoliuotis ir kruopščiai izoliuoti savo "avis", plauti smegenis, kad tik neišsibėgiotų.