Vienintelis Lietuvos kosmonautas R.Stankevičius tėvynės neiškeitė į vietą raketoje (Video)  (9)

Antradienį sukako lygiai 50 metų nuo pirmojo žmogaus – Jurijaus Gagarino – skrydžio į kosmosą. Lietuva taip pat turi kosmonautą – Rimantą Stankevičių. Šio žmogaus profesionalumas stebino net ir labiausiai patyrusius tuometinės Tarybų Sąjungos specialistus. Deja, dėl nelaimingai susiklosčiusių aplinkybių R. Stankevičius į kosmosą nepakilo. Šiandien R. Stankevičiui būtų 66-eri.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1990 metų rugsėjo 9-ąją R. Stankevičius dalyvavo aviacijos šventėje Salgaredos miestelyje, Italijoje. Skrisdamas naikintuvu SU-27 R. Stankevičius atliko vertikalią figūrą, tačiau naikintuvas „pilvu“ palietė žemę ir sprogo nusinešdamas vienintelio Lietuvos kosmonauto gyvybę. Italai pripažino, kad šventė nebuvo tinkamai organizuota. Tačiau rusai, kaip ir buvo galima tikėtis, apkaltino pilotą.

„Taryboje sąjungoje buvo lengviausia apkaltinti žmogų, kurio jau nebėra. Mes įsitikinę, kad tėčio klaidos nebuvo“ - DELFI sako Algimantas Stankevičius, R. Stankevičiaus jaunesnysis sūnus.

Pernai sukako lygiai 20 metų, nuo R. Stankevičiaus žūties Italijoje. Šią sukaktį A. Stankevičius su žmona pažymėjo 11 tūkst. km kelione, kurios metu aplankė Tarybų sąjungos daugkartinio naudojimo erdvėlaivius „Buran“.

„Tėtis daugiausiai jėgų skyrė šiai programai. Pajautėme visą programos didybę – tai buvo kone brangiausia kosminė programa ir joje dalyvavo daugiausiai žmonių“ – sako A. Stankevičius.

R. Stankevičiaus sūnus tikina, kad jo tėtis mylėjo savo tėvynę ir jos neiškeitė į vietą raketoje. „Tėtis turėjo pakilti į kosmosą, tačiau jam buvo pasakyta, kad jei skris – jau niekada negalės grįžti į Lietuvą. Tėtis nusprendė laukti savo eilės. Tačiau jai atėjus, sugedo viena iš raketos dalių ir skrydis buvo atidėtas“, - pasakoja A. Stankevičius.

DELFI.TV vaizdo reportaže – A. Stankevičiaus prisiminimai apie tėtį, komentarai apie 1990 metų aviakatastrofą, įspūdžiai iš kelionės bei pasakojimai apie tėčio darbą „Buran“ programoje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Paulius Garkauskas
(1)
(0)
(1)

Komentarai (9)