Tornadai JAV: rekordinė 2011-ųjų statistika (Video)  (2)

Pražūtingi viesulai, vadinami tornadais, šiemet Jungtinėse Amerikos Valstijose siautėja intensyviausiai per pastaruosius 60 metų. Per pirmuosius keturis 2011 m. mėnesius viesulai pasiglemžė daugiau gyvybių nei per bet kuriuos ištisus metus nuo pat 1950-ųjų. O tornadų sezonas šiemet – dar nė neįpusėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, dar nė neįpusėję 2011-ieji jau tapo mirtiniausių tornadų metais. Sausio – balandžio mėnesiais Jungtinėse Valstijose tornadai pasiglemžė 348 žmonių gyvybes. Ypač intensyviai ši gamtos stichija pietines valstijas niokojo praėjusią savaitę. O balandžio 27 d. teritorijoje, kuri vadinama „Tornadų alėja“, daugiau kaip 100 viesulų nusinešė maždaug 200 gyvybių.

Viesulų alėjos

Tornadai Jungtines Valstijas dažniausiai siaubia pavasarį ir vasaros pradžioje. Kasmet jų užregistruojami tūkstančiai. Klasikiniai tornadai formuojasi virš JAV teritorijos, kur iš Meksikos įlankos atslinkusios šiltos, drėgnos oro masės susiduria su vėsiomis arktinio oro masėmis. Didžioji dalis Žemėje siautėjančių tornadų susiformuoja „Tornadų alėjoje“: šiaurėje ji ribojasi su Dakotų valstijomis, pietuose – su Meksikos įlankos pakrante, vakaruose – su Uoliniais kalnais, rytuose – su Apalačų kalnais.

Šiemet tornadų sezonas itin intensyvus pietinėje „Tornadų alėjos“ kaimynystėje, kuri vadinama „Diksio alėja“ („Dixie Alley“): ši sritis driekiasi nuo Misispės žemupio iki Tenesio aukštupio – Arkanzaso, Misisipės, Luizianos, Alabamos, Džordžijos ir Floridos valstijose.

Tiesa, šios dvi teritorijos nėra vienintelės vietos, kur gali smogti tornadai. Ši gamtos stichija gali susiformuoti bet kurioje JAV vietoje, bet kuriuo metu.

Beje, “Diksio alėjos” tornadai gali būti pavojingesni už “Tornadų alėjoje” gimstančius gentainius. Skirtingai nei “Tornadų alėjos” lygumose, “Diksio alėjoje” viesulai ne visada akivaizdžiai matomi. Artėjančius sūkurinius debesis kartais slepia kalvotos, miškingos vietovės. Ne mažesnė bėda ir tame, jog „Diksio alėjoje“ tornadai neretai susiformuoja naktimis. Gana dažnai viesulo piltuvėlį slepia lietaus šuorai – tokiu būdu maskuotis mėgsta galingiausių kategorijų viesulai.

Skaičiai

2011-ųjų balandis, ko gero, taps rekordiniu balandžiu (o gal ir apskritai rekordiniu mėnesiu) Jungtinių Valstijų istorijoje pagal tornadų padarytą žalą. TV kanalas „The Weather Channel” pranešė, jog per šį mėnesį JAV buvo užregistruoti mažiausiai 292 tornadai, nors kai kuriais duomenimis šių metų balandį JAV pranešta apie 620 tornadų. Ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas 1974 m. balandį – 267 tornadai. Įdomu yra tai, kad balandžio mėnesio tornadų vidurkis siekia tik 116. Viesulų padaryta žala tebevertinama.

Didesni viesulų skaičiai ir didesnė jų daroma žala siejama su tuo, jog vis daugiau gyventojų praneša apie pastebėtus tornadus, o dėl šalies gyventojų populiacijos plėtros, tornadai vis dažniau atsiduria žmonių gyvenamose vietose. Rekordinis visų laikų tornadų mėnuo JAV yra 2003-iųjų gegužė, kuomet šalyje buvo užregistruoti 543 tornadai. Šis skaičius gerokai viršijo ankstesnį rekordą – 1992-ųjų birželį Jungtinėse Valstijose užfiksuoti 399 tornadai. Kaip jau minėjome, šiuos rekordus gali nušluoti šių metų balandis su 620 pranešimų apie tornadus (šis skaičius nebūtinai yra tikrasis tornadų skaičius, nes pranešimai apie kai kuriuos tornadus gali dubliuotis). „Super protrūkiai“ Panašu, kad šių metų balandis nesieks 1974-ųjų balandžio 3-4 d., kurios pavadintos „super protrūkiu“. Tomis dienomis buvo pastebėti mažiausiai 148 tornadai, o jiems siautėjant žuvo 330 žmonių. To protrūkio metu buvo užfiksuoti net septyni galingiausios F5 kategorijos viesulai ir 23 F4 kategorijos viesulai. Beje, šiemet galingiausias užfiksuotas tornadas priskirtinas F4 kategorijai, o siautėjo jis balandžio 22-osios Didįjį penktadienį Sent Liuiso apylinkėse. Tačiau 2011-ųjų balandžio 27-osios super protrūkis gali tapti antru smarkiausiu tornadų protrūkiu JAV meteorologijos istorijoje. Negalutiniais duomenimis, tądien nuo viesulų žuvo apie 200 žmonių. Mirtiniausias visų laikų „super protrūkis“ užfiksuotas 1925-ųjų kovo 18-ąją, kai Misūrio, Ilinojaus ir Indianos valstijose per vieną dieną nuo tornadų žuvo 695 žmonės.

Už tokius viesulų paradus, kaip manoma, gali būti atsakingas meteorologinis „La Niña“ fenomenas. „La Niña“ išdaigoms priskiriama šiemetinė Jungtinių Valstijų pietvakariuose tvyranti sausra, dėl kurios Teksaso valstijoje kilo didžiuliai gaisrai. Manoma, kad „La Niña“ generuoja šiltų oro masių judėjimą šiaurės vakarų ir Didžiųjų ežerų kryptimis. Dėl to šalto oro masės lieka „įkalintos“ šiaurinėje Šiaurės Amerikos dalyje, o drėgni, šilti ir audringi pietų orai nesitraukia iš pietinės kontinento dalies. Tai reiškia, jog JAV pietryčiuose orai šiuo metu išlieka stabiliai drėgni, nes juos įprastai „sausinančios“ šiaurinės oro masės dėl „La Niña“ lieka kažkur šiaurėje.

Kiti tornadų rekordai

Ilgiausias kelias, kurį nuėjo vienas viesulas, siekia net 353 km – tokį „galiuką“ sukorė legendinis 1925-ųjų kovo 18-osios „Trijų Valstijų Tornadas“. Viesulas žemės paviršiumi slinko 3,5 val. Tiesa, šių metų balandžio 27 d. vienas iš tornadų žemės paviršiumi slinko 2 val. Manoma, kad jis galėjo įveikti 480 km. Jei informacija bus patvirtinta oficialiai, tai bus naujas ilgiausiai keliavusio tornado rekordas JAV meteorologijos istorijoje.

O šiame vaizdo siužete galite pasižiūrėti, kaip atrodo Tuskalūzoje siautėjęs galimai 1,6 km skersmens viesulas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (2)