Arkties ledynų nykimu patenkinti vietos gyventojai  (6)

Grenlandijoje susirinkusi Arkties šalių taryba deklaravo susirūpinimą aplinkosaugos padėtimi ir demonstravo menamą vienybę siekiant apsaugoti Arktį nuo ekologinių katastrofų. Iš tikrųjų šalys tik karštligiškai lenktyniauja dėl gamtinių išteklių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arkties tarybai priklauso 8 valstybės: Kanada, Danija (taip pat atstovaujanti Grenlandijai ir Farerų Saloms), Suomija, Islandija, Norvegija, Rusija, Švedija ir JAV. Jos darbe dalyvauja ir Arkties tautų atstovai. Arkties taryba, įsteigta 1996 metais, deklaravo, kad svarbiausi jos uždaviniai – regiono valstybių bendradarbiavimas, aplinkos apsauga ir kontroliuojama gamtinių išteklių gavyba, rašo „Lietuvos žinios“.

Deklaruojami tikslai kilnūs: ne pirmus metus stebimas Arkties ledynų mažėjimas; pasak kai kurių mokslininkų, jau po kelerių metų jie gali visiškai išnykti. Tačiau aplinkosauga aktyviai besirūpinanti Arkties taryba nuo pat 1996 metų nesugebėjo priimti nė vieno realaus sprendimo. Pastarasis susitikimas Grenlandijoje taip pat baigėsi tik tuo, kad šalys „sutarė susitarti“ koordinuoti gelbėjimo veiksmus. Didieji gelbėtojai kažin kodėl kategoriškai atsisako priimti į tarybą naujų narių. Tai galima paaiškinti.

Viešajai erdvei skirtus sapaliojimus, kaip Arkties tarybos šalims rūpi tausoti Arkties švarą, galima praleisti pro ausis. Labiausiai visoms 8 valstybėms rūpi tai, kad regione (kukliais skaičiavimais) slypi maždaug penktadalis neatrastų pasaulinių naftos ir dujų atsargų. Vien naftos ten turėtų būti bent 90 mlrd. barelių. Pastaruoju metu girdėti kalbų, kad regione slypi ir nenustatyto dydžio vertingų metalų bei brangiųjų akmenų klodai.

Ironiška, bet Arkties ledynų nykimu patenkinti net vietos gyventojai. Inuitai džiaugiasi didėjančiomis elnių ganyklomis, ilgesniu žvejybos ir medžioklės sezonu. Ne paskutinėje vietoje ir turizmas. O žemės ūkio srityje prieinama tapo net tokia naujovė kaip daržovių auginimas Grenlandijoje. Gyvenk ir džiaukis. Patenkintų tiek daug, kad gal tikrai geriau numoti ranka į visus, bijančius paskęsti. Svarbiausia – gal benzinas bus pigesnis. Tik, atrodo, didysis Arkties gelbėtojų aštuntukas neketina dalytis laimėjimais su likusiu pasauliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)