Žemės drebėjimą Japonijoje fiksavo prietaisai jūros dugne  (0)

Dėl kovo 11 d. Japoniją sukrėtusio stipraus žemės drebėjimo tektoninės plokštės pasislinko apie 20 metrų į vakarus. Tai nustatė jūros dugne įrengti prietaisai, pranešė BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesni Japonijos pakrančių apsaugos tarnybos pateikti duomenys rodė 3 metrų poslinkį. Pasak tarnybos vadovo Marico Sato, labai svarbu atlikti matavimus ne tik jūros dugne, bet ir krante, nes taip galima tiksliau prognozuoti, kur ir kokio stiprumo gali būti naujas lūžis. Kovo 11 d. žemės drebėjimas Japonijoje prasidėjo jūroje, palyginti nedideliame 32 km gylyje už 130 km nuo Sendajaus miesto. Japonijos pakrantės apsaugos tarnybai pastačius 5 prietaisus skirtingose vietose jūros dugne, buvo nustatyta, kad vienas iš jų stichijos metu buvo beveik virš žemės drebėjimo epicentro. M. Sato tikina, kad šis prietaisas veikia tarsi akustinių bangų „veidrodis“.

„Iš pradžių poslinkį matuojame GPS signalais, o vėliau remiamės prietaisų iš jūros dugno parodymais. Kai pakartojome šį stebėjimą po žemės drebėjimo, gavome skirtingus rezultatus, kuriais remiantis galime nustatyti, koks buvo poslinkis“, – sakė jis.

Prietaisai jūros dugne buvo įrengti prieš 10 metų, bet jų tiksli jų buvimo vieta buvo nustatyta tik praėjusį rugsėjį. Dabartiniai duomenys užfiksavo horizontalų plokščių judėjimą į pietryčius (nuo 5 iki 24 metrų), ir vertikalų pokytį nuo 0,8 m (nusėdimo) iki 3 m (pakilimo).

Pasak mokslininkų, šių požeminių smūgių vieta ir stiprumas nustebino daugelį specilaistų. Stiprus žemės drebėjimas Mijagio prefektūroje sukėlė žemės plokščių lūžius tose vietose, kurios buvo laikomos gana stabiliomis ir nebuvo priskiriamos žemės drebėjimo pavojaus regionams.

Dar nėra aišku, kodėl drebėjimas įvyko Mijagio prefektūroje, seismiškai ramioje srityje. Manoma, kad jį galėjo sukelti dviejų tektoninių plokščių judėjimas kaktomuša.

Kadangi dabar plokštės išjudintos, jos gali sukelti dar daugiau mažesnių žemės drebėjimų šiame regione, sakoma pranešime. Tikėtina, kad tai gali įvykti plokštėms pasislinkus iki 50 – 100 metrų į vakarus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)