Koks plastikas tinka rūšiavimui? (Video)  (10)

Jei dar nemėginote rūšiuoti buitinių atliekų, kada nors būtinai pamėginkite. Tereikia noro ir poros nedidelių papildomų šiukšlinių mažai naudojamoje erdvėje po virtuvės kraukle. Miškas jums už tai į ausį „ačiū“ gal ir nepakuždės. Bet planetoje sunkiai irstančių plastmasės šiukšlių bus mažiau. Ir nesibaiminkite, jei pradėjus rūšiuoti atliekas apims nemenkas ekologinis entuziazmas ar net azartas – prasilošti tikrai negresia. Vis tik, į plastiko atliekoms skirtus geltonus rūšiavimo konteinerius grūsti reikėtų šiukštu ne kiekvieną nebereikalingą plastikinės kilmės objektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reikalavimas numeris vienas – rūšiuojama plastmasinė pakuotė turėtų būti švari. Ramia širdimi į plastmasės konteinerius boginti galima plastikinius butelius nuo vandens ar vaisvandenių. Jei plastikinėje taroje buvo kažkoks saldus gėrimas, pageidautina tokį butelį išskalauti. Beje, plastikinio butelio dangtelį reikėtų nusukti ir jo į plastiko konteinerį neišmesti – toks plastikas nėra perdirbamas ir jį reikėtų mesti į bendrą šiukšlių konteinerį.

Buityje dažnos maisto produktų plastikinės pakuotės. Į tokias pakuojamos mišrainės, grietinė, jogurtai ir t. t. Šios rūšies pakuotė plastikinių atliekų konteineryje yra laukiama, tačiau tik tokiu atveju, jei ji – išplauta. Tokia higieninė procedūra indus atims vos keliolika sekundžių papildomo laiko ir pareikalaus vos keleto šimtų miligramų vandens plaunant kitus virtuvės. Jei toks ekologinės valios lygis dar sunkiai pasiekiamas, nešvarią pakuotę derėtų mesti į bendrą šiukšlių konteinerį.

Kiek netikėta, tačiau į plastiko konteinerį galima mesti įvairias skardines (nuo konservuotų daržovių, gėrimų, kt. maisto produktų). Prieš tai jas taip pat reikėtų bent jau praskalauti.

O štai bene didžiausias netikėtumas – plastikinių atliekų konteineriuose „persona non grata“ yra kieta, traški, netįsi (nesitempianti) plastiko plėvelė. Deja, pasirodo, tokia plastiko atmaina yra nebeperdirbama, tad nebereikalingus netįsius plastiko maišelius reikėtų mesti į bendrą šiukšlių konteinerį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)