Kolonizuoti galaktikų siųskime… žmonijos genomą?  (11)

Galbūt iš tiesų vertėtų į žvaigždes siųsti erdvėlaivius, skraidinančius žmogaus genomą, iš kurio, pasiekus kelionės tikslą, būtų galima rekonstruoti žmones, turėsiančius teisę vadintis tarpžvaigždinės erdvės pionieriais? Taip būtų išvengta visų išgyvenimo ilgoje kosminėje kelionėje problemų. Tai – tik viena iš idėjų. Jos autorius – Džėjus Kregas Venteris (J. Craig Venter), kurio vaizduotę žadina DARPA „100 metų kelionės žvaigždėlaiviu“ projektas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

DARPA dalyvius su panašaus pobūdžio pasiūlymais kviečia į konferenciją, kur įvyks jau šį rudenį. Savo idėjas JAV Gynybos projektų agentūrai DARPA galima siųsti iki liepos 8 d.

Kaip turėtų atrodyti žvaigždėlaivis, atšiauriomis kosmoso platybėmis keliausiantis ištisus 100 metų, o gal ir ilgiau, pasakyti sudėtinga. Nieko stebėtino: juk ir Žiulis Vernas (Jules Verne) 1865 m. rašydamas vieną iš savo romanų negalėjo įsivaizduoti, jog žmogus į Mėnulį nukaks ne raitomis ant milžiniška svaidykle paleisto sviedinio, o „Apollo 11“ misijos metu galinga raketa „Saturn V“ į kosmosą išvestu erdvėlaiviu „Columbia“. Įdomu, ar rašytojas nujautė, jog tokia tais laikais neįmanoma atrodžiusi kelionė bus atlikta kiek daugiau nei po šimto metų?

„Tad reikia nedelsti ir kelionei į žvaigždes pradėti ruoštis dabar, – įsitikinęs DARPA Taktinių technologijų padalinio direktorius Deividas Neilandas (David Neyland). – Šimtas metų – pakankamai ilgas laikas, jog būtų inspiruoti tyrimai, kuriais būtų siekiama imtis išties sunkiai įveikiamų kliūčių, kurių, pradėdami šį projektą, negalime nė įsivaizduoti.“

„Projekto tikslas nėra trūks plyš pastatyti žvaigždėlaivį, – tęsia D. Neilandas. – Ne mažiau svarbu yra suteikti impulsą monumentaliosioms technologijoms, jų sukūrimui. Tad „100 metų kelionės žvaigždėlaiviu“ projektas greičiau yra idėjų generavimo eksperimentas, o ne konstrukcinis projektas.“

Tuo tikslu DARPA renka įvairiausias idėjas – pradedant praktiškomis, baigiant fantastinėmis. Agentūra idėjų ir įžvalgų laukia ne tik iš fizikos, bet ir iš visų kitų mokslų sričių specialistų. Už laiko įveikimo problemą ne mažiau svarbūs bus ir moraliniai, etiniai, psichologiniai klausimai – juk keliaujantieji į Žemę nebesugrįš. Ne mažiau aktualūs ir energijos, žemės ūkio, medicinos aspektai, taip pat politinė ir teisinė keliaujančiųjų santvarka.

DARPA šių metų sausį jau rengė plenerą, į kurį sukvietė mokslinės fantastikos autorius, fizikus, biologus ir kitus mąstytojus. Visi jie mėgino numatyti ir formuluoti probleminius tokios kelionės į žvaigždes aspektus. Susitikime gimė ir Dž. K. Venterio idėja apie genomą.

Birželio 3 d. suėjo gegužės mėnesį skelbto DARPA raginimo dalyvauti idėjų konkurse „100 metų kelionės žvaigždėlaiviu“ projektui terminas. Dabar JAV Gynybos projektų agentūra analizuoja suplaukusias idėjas, o jų apibendrinimui rugsėjo 30 – spalio 2 d. Orlande (Florida, JAV) bus surengta konferencija. Po jos DARPA 500 tūkst. JAV dolerių vertės kontraktu apdovanos geriausios idėjos autorių. Nugalėtojas nebūtinai turi būti JAV pilietis. DARPA mažai svarbu ir tai, kuriuo keliu – nepelno ar pelno – idėja bus vystoma ir realizuojama.

„Mums svarbiausia – įkvėpimas, impulsas tyrimams, – patikslina D. Neilandas. – Pateikti fundamentalių fizikos problemų sprendimo tikrai nebūtina.“

(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)