Mokslininkai tyrinėja didžiulį galaktikų telkinių susidūrimą  (0)

Astronomų dėmesio centre atsidūrė didžiulio masto Pandoros telkinyje lėtai vykstantis kosminis susidūrimas. Pandoros telkinys yra keturių galaktikų telkinių, susidūrusių per 350 mln. metų, junginys. Šio susidūrimo analizė mokslininkams turėtų pateikti daugiau užuominų apie tamsiosios energijos prigimtį, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galaktikų telkiniai – didžiausios Visatoje žinomos struktūros, susidedančios iš šimtų galaktikų ir trilijonų žvaigždžių, taip pat didžiulių karštų dujų ir tamsiosios medžiagos telkinių.

Kol kas pavyko stebėti tik porą vykstančių galaktikų telkinių susidūrimų. Richardas Massey iš Karališkosios observatorijos Edinburge teigia, kad norint iš šių susidūrimų išgauti kuo daugiau informacijos, juos reikia užfiksuoti tinkamu metu.

„Jei užfiksuosi prieš susidūrimą, jie atrodys kaip du įprastai atrodantys telkiniai“, – „BBC News“ sakė jis.

„Visos dujos, galaktikos ir tamsioji medžiaga traukiamos vienos kitų jų pačių traukos, taigi per labai ilgą laiką jos vėl susiburs ir sudarys vieną didelį telkinį, kur viskas yra vienoje vietoje. Reikia nutaikyti tinkamą laiką, iš karto po susidūrimo, kai viskas laikinai atsiskyrę“, – aiškino mokslininkas.

Pandoros telkinį, oficialiai vadinamą Abell 2744, astronomai pastebėjo būtent tokiu momentu. Galaktikos ir didžiuliai karštų dujų kiekiai pasklido į visas puses. Iki šiol Abell 2744 buvo tik vienas iš tūkstančių galaktikų telkinių kataloge. Tačiau, R. Massey teigimu, jį iš „Chandra“ kosminio teleskopo surinktų duomenų išskyrė telkinio ypatingai karštų dujų skleidžiami rentgeno spinduliai.

Kolektyvas, kuriame dirbo R. Massey ir dar 17 tyrėjų iš viso pasaulio, tuomet į telkinį atidžiau pažvelgė „Hubble“ kosminiu teleskopu. Tai leido jiems sužymėti telkinyje esančią tamsiąją medžiagą, naudojant gravitacinio lęšio efektą – reiškinį, kuomet tamsi, bet nematoma medžiaga išlenkia pro ją sklindančią šviesą, sukurdama už jos esančių žvaigždžių ir galaktikų atvaizdus.

„Dabar turime bendrą galaktikų, dujų ir tamsiosios medžiagos atvaizdą ir iš šių trijų sudedamųjų dalių galime susidėlioti visą vaizdą“, – teigė mokslininkas. Visas vaizdas – nepaprastai retas momentas ir nedažnai pasitaikanti galimybė daugiau sužinoti apie tamsiąją medžiagą.

Apie pastarąją žinoma labai mažai, nes ji labai nedaug sąveikauja su įprasta medžiaga. Pandoros telkinio tamsioji medžiaga pralėkė pro susidūrimo vietą ir atsidūrė kitoje jo pusėje. Galaktikos ir tamsios dujos šiek tiek jos uždengė, tačiau, anot R. Massey, dar liko pakankamai atvirų vietų, kurias galima toliau tyrinėti.

„Su galaktikomis ir dujomis vyksta daug sudėtingų dalykų ir jie glumina mus, jei vyksta toje pačioje vietoje, kur yra ir tamsioji medžiaga. Kai tamsioji medžiaga yra atskirai, kai jos neužstoja niekas kitas, galime atsitraukti ir ją tyrinėti, ir tuomet galime išsiaiškinti, kas tai per daiktas“, – kalbėjo mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)