Mokslininkams pirmą kartą istorijoje pavyko į gamtą sugrąžinti išnykusią gyvūnų rūšį (Video)  (0)

Prieš 40 metų buvo sumedžiotas paskutinis laisvėje gyvenęs baltasis oriksas (dar vadinamas arabų oriksu), tačiau gamtosaugininkams pirmą kartą istorijoje pavyko atkurti populiaciją pasitelkus nelaisvėje išaugintus jų gentainius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausiame Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) nykstančių rūšių sąraše nurodoma, kad šių dviragių antilopių populiacija dabar siekia apie tūkstantį individų. 1982 metais pirmieji nelaisvėje išaugę baltieji oriksai į dykumas išleisti Omane, vėliau – Saudo Arabijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Izraelyje, Jordanijoje.

Dabar rūšies būklė vertinama kaip „pažeidžiama“ – tai pirmas kartas, kai gyvūnas, klasifikuotas kaip „išnykęs gamtoje“ savo padėtį pagerino trimis kategorijomis.

„Arabų orikso sugrįžimas nuo išnykimo slenksčio yra esminė pergalė, kuri, tikimės, bus pakartota daug kartų su kitomis rūšimis“, – teigė Razanas Khalifas Al Mubarakas, Abu Dabio aplinkosaugos agentūros vadovas.

Vietinių vadinamas „al maha“, baltasis oriksas laikomas unikaliai prisitaikiusiu gyventi sunkiomis, sausomis klimato sąlygomis, nes vandenį užuodžia per keletą kilometrų.

Taip pat manoma, kad jis galėjo būti vienas vienaragio legendos šaltiniu, nes, žvelgiant iš šono, du jo ragai atrodo tarsi vienas. Štai todėl šiam gyvūnui yra „prilipęs“ vienaragio vardas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)