Santariškių chirurgai – iki šiol pasaulyje nedarytos operacijos pradininkai  (0)

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų pilvo chirurgai atliko pirmąją pasaulyje ir kol kas vienintelę operaciją. Praėjusią savaitę specialiu Transanalinės Endoskopinės Mikrochirurgijos (TEM) būdu 19 metų vaikinui iš tiesiosios žarnos buvo pašalintas „skrandis“ (mediciniškai – heterotopinė skrandžio gleivinė (HSG)).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operaciją atlikęs chirurgas Valdemaras Jotautas sako, kad tai yra tokia liga, kurios etiologija dar nėra žinoma. Manoma, kad jai įtakos turi genų sutrikimai, kurie atsakingi už virškinamojo trakto epitelio vystymąsi.

Remiantis medikų žiniomis, HSG gali būti randama bet kurioje virškinamojo trakto dalyje, taip pat tarpuplautyje, kapšelyje, šlapimo pūslėje, nugaros smegenyse.

Kaip teigia V. Jotautas, nors operacija techniškai buvo sudėtinga, ji praėjo sklandžiai. Pooperacinis laikotarpis normalus. Jau kitą parą po operacijos pacientas vaikščiojo, bendravo su savo tėvais ir draugais. Po operacijos nereikėjo jokių nuskausminamųjų vaistų. Po 4 dienų pacientas išrašytas į namus.

V. Jotautas sako, jog Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centre tokie gydymo rezultatai pasiekti, išplėtus Transanalinės Endoskopinės Mikrochirurgijos galimybių ribas.

„Manome, kad šis atvejis užims deramą vietą tiesiosios žarnos chirurgijoje. Nes šiai ligai gydyti buvo ir kita alternatyva – taip vadinama priekinė tiesiosios žarnos rezekcija. Jos metu gal net būtų tekę iškišti plonąją žarną į šoną.

Tai labai traumuojanti, kartais net pacientą invalidizuojanti operacija, lydima sunkaus pooperacinio laikotarpio ir didelio procento komplikacijų, jau nekalbant apie tolesnį gyvenimo kokybės sumažėjimą“, – dalinosi įspūdžiais medikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)