[Patarimas] „Kodėl nereikėtų plauti vištos prieš gaminant. Tyrimo rezultatas šokiravo“ ()
Moksliniu požiūriu – ne.

© Csaszar.viktor assumed CC BY-SA 2.5 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LemonChicken.JPG
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Žalioje vištienoje gali būti Campylobacter ir Salmonella bakterijų – pagrindinių apsinuodijimų maistu priežasčių, rašoma „IFL Science“ svetainėje. Nors patys paukščiai neserga, bakterijos yra jų žarnyne ir gali patekti ant mėsos skerdimo metu.
Supakuota mėsa, ypač vištiena, dažnai atrodo nepatraukliai – su drėgna plutele ir transportavimo iš ūkio į parduotuvę pėdsakais. Kyla pagunda ją nuplauti prieš gaminant.
Bet ar verta tai daryti? Moksliniu požiūriu – ne. Tai gali tik pakenkti, teigiama straipsnyje.
|
Vištienos plauti nebūtina ir netgi žalinga, pabrėžia Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Tereikia tinkamai iškepti mėsą. Aukšta temperatūra sunaikins bakterijas, kurios gali būti ant paviršiaus.
Tačiau jei plausite vištieną, rizikuojate ištaškyti mikrobus po visą virtuvę: ant kriauklės, indų, rankų ir kitų paviršių. Tai padidina kryžminės taršos riziką.
Šis įprotis pasirodė esąs toks įprastas ir nesaugus, kad tyrėjai nusprendė ištirti jo pasekmes laboratorijoje.
Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai paprašė dalyvių pagaminti patiekalą iš vištienos, užterštos saugia E. coli paderme. Po gaminimo jie tyrė, kiek užteršta virtuvė. Paaiškėjo, kad pagrindinis bakterijų plitimo šaltinis buvo ne pati vištiena, o nešvarios rankos. Net ir tie, kurie nusiplovė rankas, dažnai vis tiek užteršdavo paviršius.
35 % dalyvių nuplovė vištieną. Tarp priežasčių buvo noras pašalinti kraują ir gleives (30 %) arba laikytis šeimos tradicijų (19 %).
Išvada paprasta: jei norite išvengti sveikatos problemų, neplaukite vištienos. Tiesiog kruopščiai ją iškepkite. Tai saugiau, greičiau ir švariau.