[Patarimas] „Kodėl nereikėtų plauti vištos prieš gaminant. Tyrimo rezultatas šokiravo“  ()

Moksliniu požiūriu – ne.


Vištiena
Vištiena
© Csaszar.viktor assumed CC BY-SA 2.5 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LemonChicken.JPG

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žalioje vištienoje gali būti Campylobacter ir Salmonella bakterijų – pagrindinių apsinuodijimų maistu priežasčių, rašoma „IFL Science“ svetainėje. Nors patys paukščiai neserga, bakterijos yra jų žarnyne ir gali patekti ant mėsos skerdimo metu.

Supakuota mėsa, ypač vištiena, dažnai atrodo nepatraukliai – su drėgna plutele ir transportavimo iš ūkio į parduotuvę pėdsakais. Kyla pagunda ją nuplauti prieš gaminant.

Bet ar verta tai daryti? Moksliniu požiūriu – ne. Tai gali tik pakenkti, teigiama straipsnyje.

[EU+Kuponai] Prasidėjo! „June Mega Sale“ išpardavimas. Iki 70 % nuolaidos, geriausi daiktai ir 100 € prizai. Paskubėkite, pasiūla ribota!
6178

„June Mega Sale“!

Galioja iki 2025-06-30

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

Prizai iki 100€

Išsamiau

Vištienos plauti nebūtina ir netgi žalinga, pabrėžia Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Tereikia tinkamai iškepti mėsą. Aukšta temperatūra sunaikins bakterijas, kurios gali būti ant paviršiaus.

Tačiau jei plausite vištieną, rizikuojate ištaškyti mikrobus po visą virtuvę: ant kriauklės, indų, rankų ir kitų paviršių. Tai padidina kryžminės taršos riziką.

Šis įprotis pasirodė esąs toks įprastas ir nesaugus, kad tyrėjai nusprendė ištirti jo pasekmes laboratorijoje.

Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai paprašė dalyvių pagaminti patiekalą iš vištienos, užterštos saugia E. coli paderme. Po gaminimo jie tyrė, kiek užteršta virtuvė. Paaiškėjo, kad pagrindinis bakterijų plitimo šaltinis buvo ne pati vištiena, o nešvarios rankos. Net ir tie, kurie nusiplovė rankas, dažnai vis tiek užteršdavo paviršius.

 

35 % dalyvių nuplovė vištieną. Tarp priežasčių buvo noras pašalinti kraują ir gleives (30 %) arba laikytis šeimos tradicijų (19 %).

Išvada paprasta: jei norite išvengti sveikatos problemų, neplaukite vištienos. Tiesiog kruopščiai ją iškepkite. Tai saugiau, greičiau ir švariau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: