Mokslininkas: „Kovai su sausra „trečiojo pasaulio“ šalims buksyruokime ledkalnius“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Strong_Bad 2011-08-09 13:33
Aitempt ledkalni dar ne viskas. Reik statyt terminala ledkalniui priimt, reikia gan gilios vietos, reik ant krano gigantisku talpyklu, reik isvedziot vamzdynus, kad ta vandeni paskirstyt, isvalyt vandeni nuo mikroorganizmu ir tt. Ir kiekviena grandis nores dirbt pelningai, kas stipriai atsilieps kainai. Jei ir taip kubunis metras vandens kainuoja kelis litus imamas uz dyka ir transportuojamas iki keliasdesim kilometru vamzdynu, tai galit isivaizduot, kokia ten kaina turetu but. Kas ipirks? Taigi atitempt ledkalni realu, bet jo praktinis panaudojimas - drambliuko svajones.
sarkusz 2011-08-09 13:51
Tai pasiūlyk kitą variantą, kaip aprūpint vandeniu regionus kur jo itin trūksta? Ypač visokios Saudo Arabijos kur pinigų yra gali sau tokius dalykus leist manau..
punktyras 2011-08-09 14:12
Perfrazuočiau pirmą sakinį - jei ne „Titanikas“ prie ledkalnio... Na taip, oru atgabenus būtų paprasčiau - padedi upės aukštupy ir toliau natūraliu keliu vanduo keliautų. Vandenį įpirks norintys gerti Manau, būtų įrengtas sauso doko tipo rezervuaras - atitempei ledkalnį, uždarei vartus, sūrų vandenį išpompavai ir gamta daro savo darbą - tirpina ledkalnį, o vandenį pompuoji į bendrą sistemą. Šiaip jau gal paprasčiau būtų pastatyti tankerius vandeniui - prikrauni ledo luitų, kol nuplukdai į karštus kraštus, jie ištirpsta, uoste perpompuoji ir viskas. Nes atviru būdu tempiamas ledkalnis gėlintų tas vietas, per kurias plaukia ir manau, trikdytų sroves, aušindamas vandenį.
mar444nas 2011-08-09 14:25
sarkusz saudo arabijoj pilna naftos ir jie uz tai moka centus grubiai tariant, bet vandens mazai, pas mus daug vandens ir mokam centus, o naftos mazai tai ir mokam auksta kaina. manai tokioj saly nesugebes vandens nusipirkti, kur dings jie kaip ir mes nevaziave nebusim taip ir ji negere nebus.
sarkusz 2011-08-09 14:44
Ta ir turėjau omenyje, kad jie sau tai gali leisti jei tik nėra geresnių variantų.
sigun 2011-08-09 18:36
O arabai ir leidžia sau daug. Pvz. degina naftą tam, kad garintų vandenį, o susikondensavęs jis jau bus gėlas ir švarus. Tokio proceso efektyvumas labai nedidelis, bet jiems nafta tokia pigi kad nelabai svarbu. Ateityje, kai naftos pradės trukti, gal būt pereis prie gėlinimo panaudojant saulės šilumą. Nes transportuojant gaunasi, jog iš 7 mln tonų lieka 62%, t.y. 4,34 mln tonų ir vien transportavimas kainuoja 24 mln Lt. t.y. 1L vandens kainuoja 5,5 Lt.
punktyras 2011-08-10 09:36
Tai tokių mažiukų netransportuos. Straipsnyje kalbama apie 30 mln. tonų ledkalnius. Tai vandens kaina nusileidžia iki 1,5 lito. Be to, nemanau, kad naudos vien tokį vandenį - jis tik papildys dabar turimus jo išteklius. Šiaip ar taip tuose kraštuose nafta pigesnė už vandenį, tad nelabai kas pasikeis
justcomm 2011-08-10 10:03
dar karteli paskaiciuojame ir galbut gausis kad transportavimo kaina 1tonos 5,5Lt