„95 %. Nuodai putose.“ Smūgis alaus mėgėjams ()
Vartotojai turėtų būti atidesni.
© Yanishevsky, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PFAS_Biomagnification.png
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Amerikos mokslininkai vėl kelia nerimą dėl žmonių sveikatai pavojingų cheminių medžiagų plitimo – šį kartą dėmesys sutelktas į alų, teigiama žurnale „Environmental Science & Technology“ paskelbtame tyrime.
Tyrimo duomenimis, polifluoralkilo medžiagų (PFAS), dar vadinamų „amžinomis cheminėmis medžiagomis“, rasta 95 % alaus rūšių, ištyrus pagamintą Jungtinėse Valstijose.
Šios medžiagos, žinomos dėl savo atsparumo susinaikinimui, siejamos su vėžio išsivystymo rizika, imuninės sistemos ir hormonų pusiausvyros sutrikimais. PFAS ne kartą buvo rasta buities produktuose – nuo keptuvių su nepridegančia danga iki greito maisto pakuočių. Dabar – ir milijonų mėgstamame alkoholiniame gėrime.
|
Pasak tyrėjų, didžiausias PFAS šaltinis aluje yra vanduo, kuris yra pagrindinė alaus gamybos proceso sudedamoji dalis – daugiau nei 90 % gėrimo sudėties. Nors alaus daryklos turi filtravimo sistemas, jos dažnai negali pašalinti iš vandens „amžinų cheminių medžiagų“.
Didžiausios PFAS koncentracijos rastos aluje iš vietovių, kuriose kaip žinoma, yra užterštos savivaldybių vandentiekio sistemos.
Tyrėjai ragina aludarius tobulinti vandens valymo sistemas, o reguliavimo institucijas – imtis priemonių kontroliuoti savo produktuose PFAS kiekį. Savo ruožtu vartotojai turėtų būti atidesni ir apgalvoti, kas tiksliai patenka į jų stiklinę ir organizmą su gazuotu gėrimu.