Rusai į asteroidus šaudys branduolinėmis raketomis  (12)

Rusijos valstybinis akademiko V. Makejevo vardo raketinis centras (rus. GRC) kuria Žemei pavojingų asteroidų naikinimo sistemą, kurioje bus naudojamos raketos su branduoliniais užtaisais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, remdamasi Ispanijoje vykusios konferencijos „Kosmoso savaitė" metu surengto GRC pristatymo medžiaga, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Pranešama, kad šiuo metu rusų mokslininkai ir inžinieriai užbaigė parengiamąjį tokios kosminės apsaugos sistemos projektavimą. Pagal planą ji bus sudaryta iš kosminio laivo „Kapkan", kuriame bus įrengtas branduolinis ginklas, ir kosminės žvalgybos aparato „Kaissa“, skirto Žemei pavojų keliančio asteroido struktūros ir sudėties įvertinimui. Abu šiuos kosminius aparatus į orbitą keltų raketos nešėjos „Sojuz-2“ ir „Rusj-M“.

Tokios sistemos kūrėjai žada, kad ji apsaugos Žemę nuo asteroidų, kurių skersmuo siekia iki 300 metrų, o tam tikrais atvejais – ir iki 600 – 700 metrų.

GRC specialistai nagrinėja du galimus asteroidų „nukenksminimo" scenarijus. Branduolinis užtaisas gali būti detonuojamas arba pačiame asteroido paviršiuje, kad jis būtų suskaldytas į mažesnes dalis, arba sąlyginai netoli nuo jo, kad sprogimo banga pakeistų dangaus kūno judėjimo trajektoriją. Reikiamas veiksmų scenarijus bus pasirinktas išanalizavus „Kaissa“ kosminio aparato surinktus duomenis. Apie asteroido „pastūmimo“ galimybes daugiau informacijos pasirodys jau 2015 metais, kai ESA agentūrą vykdys misiją, kurios metu didžiuliu greičiu bus paleistas palydovas į „testinį“ asteroidą ir paskaičiuota, ar susidūrimas gali pakeisti asteroido judėjimo kryptį.

Pristatymo metu GRC atstovai informavo, kad šie kosminiai aparatai nuo 1996 m. kuriami kartu su Rusijos Mokslų akademijos Uralo ir Sibiro filialų mokslininkais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)