Pristatyta beveik 100% efektyvumo brangiųjų metalų išgavimo technologija  (0)

Tyrėjai skelbia apie visiškai naują technologiją, leidžiančią kur kas efektyviau išgauti auksą, sidabrą, varį ir kitas vertingąsias medžiagas iš uolienų bei rūdos. Gauti rezultatai publikuoti žurnale „Langmuir“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robertas Peltonas (Robert Pelton) kartu su kolegomis aiškina, jog dabar, išgaudamos vertingus metalus, kompanijos naudoja technologiją, vadinamą putų flotacija. Taikant šį metodą, kiekvienas metais apdirbama apie 450 milijonai tonų mineralų.

Apdorojimo proceso metu mineralai yra sumalami į smulkius gabaliukus, tuomet paleidžiama stipri vandens tirpalo srovė, kuria atskiriamos vertingosios dalelės nuo atliekamų uolienų. Praplovimui naudojamame tirpale yra medžiagų, panašių į putas, prilimpančių prie vertingųjų metalų dalelių. Tokiomis putomis aplipę metalai atstumia vandenį ir iškyla į paviršių, kur yra nesunkiai surenkami.

Tai labai patogi ir pramoniniu požiūriu efektyvi išgavimo technologija, tačiau turi vieną pagrindinę problemą – pakankamu putų kiekiu aplimpa ne visos mechaniškai tirpalo srauto atskirtos vertingųjų metalų dalelės. Tad nemaža jų dalis taip ir neiškyla į paviršių ir yra prarandamos.

Dabar gi tyrėjai demonstruoja panašią, bet patobulintą vertingųjų metalų surinkimo technologiją, kurios pagrindą sudaro vandenį atstumiančios nanodalelės. Laboratorinių eksperimentų metu vietoj tikrų mineralų dalelių naudodami mažyčius stiklo rutuliukus, mokslininkai parodė, jog nanodalelės prie stiklinių rutuliukų sugebėjo prikibti taip efektyviai ir tvirtai, jog pavyko pasiekti beveik 100 procentų išgavimo rezultatą.

Tyrėjai išreiškia padėką už finansinę paramą Medžiagų bei gamybos centrui bei „VALE Base Metals“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)