Gintare – dinozauro plunksnos  (0)

Mokslinės fantastikos filmuose gintare gali išlikti DNR, iš kurio galima atgaivinti dinozaurus ir įkurti Juros periodo parką. Tikrame gyvenime gintare išliko plunksnų, suteikiančių galimybę į dinozaurus pažvelgti kitaip. „Dabar turime tvirtų įrodymų, kad tai buvo ne pilki žvynuoti gyvūnai – praeitis buvo plunksnuota ir spalvinga“, – sakė Niujorko (JAV) Gamtos istorijos muziejaus atstovas Markas A. Norellis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar tiriami senovinių plunksnų pavyzdžiai – nuo paprasčiausių iki sudėtingų. Šie pavyzdžiai išliko gintare, kurį vakarų Kanadoje rado mokslininkas Ryanas C. McKellaras iš Albertos universiteto (Kanada) su kolegomis.

Gintaras – sukietėję medžių sakai – išsaugojo įvairių 70 mln. metų senumo plunksnų. Kitos plunksnos, kurių amžius yra 90 mln. metų, yra ne tokios įvairios, informuoja telegraph.co.uk.

Mėginiuose galima įžvelgti filamentines struktūras, būdingas ankstyviausių neskraidančių dinozaurų plunksnoms – šiuolaikinių paukščių plunksnose tokių struktūrų nebūna – ir sudėtingesnių paukščių plunksnų, kurioms „būdinga pigmentacija ir adaptacija skrydžiui bei pikiravimui“, – skelbia mokslininkai.

Plunksnų požymių aptikta ir ant gerokai senesnių fosilijų, o naujieji atradimai yra ženklas, kad plunksnos iki dabartinės jų išvaizdos vystėsi dar prieš dinozaurų išnykimą, tvirtino M. A. Norellis, kuris nepriklauso tyrėjų grupei.

Kitoje mokslinio darbo ataskaitoje, kurią birželio 30 d. publikavo žurnalas „Science“, Mančesterio universiteto (Jungtinė Karalystė) atstovas Roy’us A. Wogelius teigė, kad plunksnos buvo juodos, rudos ir raudonai rudos spalvos.

„Nepaisant to, kad per pastarąjį dešimtmetį publikuota daug ataskaitų apie sparnuotus dinozaurus ir naujus paukščius Kinijoje, tik dabar pradedame suprasti kokios skirtingos buvo plunksnos prieš milijonus metų“, – rašė M. A. Norellis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: