Astronomai: penktoji dujinė milžinė kadaise buvo išsviesta iš Saulės sistemos?  (21)

Mokslininkai iškėlė prielaidą, jog mūsų Saulės sistemoje kadaise be keturių dabartinių (Jupiterio, Saturno, Urano ir Neptūno) galėjo egzistuoti ir penktoji dujinė planeta-milžinė, kuri buvo išsviesta iš Saulės sistemos, informuoja „Scientific American“. Pietvakarių tyrimų instituto (Koloradas, JAV) mokslininkas Deividas Nesvornis (David Nesvorny) vadovavo tyrimui, kurio metu, taikant kompiuterinį modeliavimą, buvo mėginama išsiaiškinti, kaip Saulės sistema galėjo atrodyti prieš keturis milijardus metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompiuterinio modeliavimo rezultatai atskleidė, jog tada planetos aplink centrinį šviesulį skriejo visai ne tokiomis pat orbitomis. Keletas papildomų modeliavimo eksperimentų byloja, jog tokia Saulės sistema, kokią mes ją pažįstame dabar, vargu ar būtų susiformavusi, jei ne penktoji dujinė milžinė.

Tokią išvadą mokslininkas priėjo, modeliuose taikydamas keletą skirtingų Saulės sistemos formavimosi atskaitos taškų. Tuomet raidos situacija buvo modeliuojama su keturiomis dabartinėmis dujinėmis milžinėmis. Modeliavimo rezultatai atskleidė, jog tokiu atveju dujinės planetos turėjo augti ir galiausiai sunaikinti vienos kitas.

Tose modelių versijose, kur dujinės planetos išlikdavo, pražūdavo tokios uolingosios planetos kaip Marsas ar Venera. Pamėginęs į besiformuojančios planetų šeimos modelį įterpti penktąją dujinę planetą, D. Nesvornis sulaukė rezultato, bylojančio, jog dabartinės Saulės sistemos susiformavimo tikimybė smarkiai (dešimteriopai) išaugo.

„Kai kurie statistiškai palankiausi rezultatai buvo gauti tik tuomet, kai buvo priimta sąlyga, jog Saulės sistemoje egzistavo penkios dujinės planetos, o viena iš jų (jos masė maždaug prilygo Urano ar Neptūno masei) Jupiterio buvo išsviesta į tarpžvaigždinę erdvę, – rašo D. Nesvornis. – Ši galimybė yra tikėtina pastarųjų atradimų kontekste, kai tarpžvaigždinėje erdvėje buvo aptikta nemažai laisvai klajojančių planetų, kas liudytų, jog planetų išsviedimas iš sistemos yra visai įmanomas reiškinys.“

Tyrimo rezultatus D. Nesvornis pristatė publikacijoje „Young Solar System’s Fifth Giant Planet?“.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(1)
(0)
(1)

Komentarai (21)