Vos penkios mutacijos, ir paukščių gripas taps mirtinas žmogui  (18)

Paukščių gripas H5N1 gali būti mirtinas žmogui. Pandemijai užbėgti už akių iki šiol pavyksta tik todėl, kas ši gripo atmaina dar nežino, kaip paprastai pereiti nuo žmogaus prie žmogaus. Tačiau, kaip prognozuoja ekspertai, viskas gali pasikeisti, jeigu įvyks bent penkios dviejų genų mutacijos, skelbia „NewScientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laboratoriniai eksperimentai įrodė: mutacijos leido virusui lengvai plisti tarp žinduolių. Be to, jo mirtingumas nesumažėjo, rašoma šaltinyje. Mutavęs paukščių gripas persidavė taip pat lengvai, kaip ir paprasčiausias sezoninis gripas, konstatuoja „Erasmus“ medicininių tyrimo centro darbuotojas Ronas Fouchieris.

H5N1 pirmiausia atsirado Azijoje. Nuo 2004 metų virusas jau spėjo išplisti po visą Europą ir Aziją. Viso šiuo paukščiu gripu užsikrėtė 565 žmonės, iš kurių 331 mirė. Dar visai neseniai ekspertams dirbtiniu būdu laboratorijoje sukurti virusą, lengvai plintantį tarp žinduolių, nepavykdavo, tačiau dabar viskas pasikeitė.

Laboratorijoje atliktos viruso mutacijos viską apvertė aukštyn kojomis. Mokslininkams pavyko virusą priversti mutuoti taip, kad jis galėtų nužudyti laboratorinius šeškus, kurie į gripą reaguoja panašiai kaip žmonės. Tačiau net ir po mutacijos šis virusas savarankiškai tarp žinduolių plisti nesugebėjo.

Vėliau mokslininkai virusu, paimtu iš sergančių šeškų, apkrėtė sveikus šeškus – norėta, kad patogenai prisitaikytų šeškų organizme. Šią procedūrą mokslininkai pakartojo dešimt kartų. Galiausiai buvo sukurtas mirtinas šio gripo štamas, kuriuo apsikrėtė ir atskiruose narvuose laikyti šeškai.

Mokslininkai konstatuoja: šio proceso metu virusas mutavo du kartus. Jeigu įvyktų trečioji mutacija, virusas taptų itin pavojingas. Mokslininkai planuoja jau artimiausiu metu laboratorijoje išbandyti penkis kartus mutavusį virusą. Svarbu pažymėti, kad H5N1 paukščiuose jau mutavo būtent penkis kartus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)