NASA patikslino netoli Žemės skriejančių asteroidų skaičių (Video)  (0)

Įvertinę naujausius stebėjimų duomenis, mokslininkai suskaičiavo 19,5 tūkst. vidutinio dydžio asteroidų. Tai beveik 50 proc. mažiau nei anksčiau pateiktas 35 tūkst. siekęs skaičius. Taigi galima manyti, kad „asteroidų Žemei keliamas pavojus yra mažesnis nei anksčiau manyta“, pažymi NASA pareigūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, labai džiaugtis šiais atradimais neverta. Mat „mažesnis asteroidų skaičius nieko nereiškia. Nežiūrint pačių stambiausių, vis dar yra dešimtys tūkstančių mažų ir vidutinių neatrastų asteroidų“, – teigė tyrimo vadovė Amy Mainzer, NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos (JPL) vykdomo NEOWISE projekto svarbiausioji tyrėja.

Be to, reikia atlikti papildomų tyrimų, norint nustatyti, ar mažesnis bendras vidutinio dydžio asteroidų skaičius sumažina ir potencialiai Žemei pavojingų asteroidų skaičių, teigė NASA atstovė.

Maždaug 140 metrų dydžio asteroidai, nukritę į Žemę, apink susidūrimo vietą gali padaryti didelės žalos, tačiau reiktų daug didesnės kosminės uolienos, kad būtų nusiaubta visa planeta, tvirtina mokslininkai.

NASA infraraudonųjų spindulių kosminis teleskopas WISE (angl. - Wide-field Infrared Survey Explorer) žymėjo netoli Žemės ir kitose Saulės sistemos vietose esančius asteroidus. NASA teigimu, tai tiksliausias iki šiol atliktas asteroidų tyrimas ir vienas iš pagrindinių jo pasiekimų -  sumažintas ypač pavojingų netoli mūsų planetos esančių milžiniškų asteroidų skaičius nuo 1 tūkst. iki 981. Maždaug 911 iš jų jau yra žinomi, o tai reiškia, kad jų orbitos prognozuojamos ir vertinami galimi pavojai.

„Po šių tyrimų labai smarkiai sumažėjo rizika, kad tikrai didelis asteroidas susidurtų su Žeme mums nespėjus jo aptikti ir apie tai įspėti“, – teigė Timas Spahras, Harvardo Smitsonijaus astrofizikos centro Smulkiųjų planetų centro vadovas.

Iki WISE teleskopo misijos NEOWISE pabaigos praėjusiais metais, astronomai aptiko 90 % didžiausių netoli mūsų planetos esančių asteroidų.

WISE kosminis teleskopas nuo 2010 metų sausio iki 2011 metų vasario du kartus padarė viso dangaus nuotraukas, infraraudonąja šviesa tyrinėdamas netoli Žemės esančius asteroidus, rudąsias nykštukes, galaktikas ir kitus kosmoso gilumoje esančius objektus. Kosminė observatorija danguje ieškojo kosminių uolienų, kurios skriejo 195 mln. kilometrų spinduliu nuo Saulės. Žemę nuo Saulės skiria maždaug 150 mln. kilometrų.

„NEOWISE misija leido mums pamatyti tipiškesnius netoli Žemės esančių asteroidų skaičius ir geriau įvertinti visą jų populiaciją“, – teigė A. Mainzer.

Teleskopas taip pat atrado daugiau kaip 100 tūkst. iki tol nežinomų asteroidų asteroidų juostoje tarp Marso ir Jupiterio orbitų. Jis pastebėjo 585 asteroidus, kurie, keliaudami savo orbitomis, priartėja prie Žemės.

NASA 320 mln. dolerių kainavusį WISE teleskopą paleido 2009 metų gruodį. Jis 14 mėnesių infraraudonųjų spindulių imtuvais skenavo dangų, o 2011 metų vasarį savo darbą baigė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)