Estai – vieni iš mažiausiai religingų pasaulyje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Jarmeinas 2011-10-11 16:09
Arba estai nemeluoja šuo klausimu kaip daugelis. Nes žinau žmonių netikinčių dievą, bet per surašymus pasirašo kokiais tai krikščionimis. Dar nemažai žmonų išsifilosofuoja savus dievus.
c_ulrich 2011-10-11 16:14
kaip tik citatą svetainė parinko į temą: Kuo daugiau žinių vaisių tampa prieinami žmogui, tuo labiau plinta religinio tikėjimo nuosmukis.
BaRDaK 2011-10-11 16:43
Pritariu, todėl skaudu žiūrėti į lietuvių tamsumą.. Jau nešneku apie dar "religingesnes" šalis.
sielinas 2011-10-11 16:45
Šiuo atžvilgiu Estija man svajonių šalis Laisvė protui.
Mindset 2011-10-11 16:55
Laive protui. Sirdis kalejime. Siela amzinoj tamsoj.
Montis 2011-10-11 17:05
O, kaip as jiem pavydziu. Per visokias vestuves ir pan vistiek tenka ten pabut, bet baznycia tera pinigu darykla, nors dievo egzistavimo nebuciau linkes neigt, bet visos religijos yra meslo gabalas, tik del pinigu, tie patys krikscioniai kiek izzude zmoniu, kiek pagoniu visokiu sventyklu nugriove, vardan "geros" religijos, Varg Vikernes, tai toks veikejas is Norvegijos degino baznycias, ir paprastai pasake: Jei jie negerbe musu kulturos pries kazkiek laiko, kodel mes turetume ja gerbti? Tai aisku palaike satanizmu, nes jis metalistas. Protingi ir apsisviete zmones pastebejau, kad dazniausiai netiki dievu, bet jo egzistencijos irgi nereikia neigti, nes to tiesiog nezinome, pavyzdziui esu pats su dvasiom susidures, ir tai jau kazka sako.
faktas 2011-10-11 17:06
Per surašymą aš irgi žymėjau, kad esu krikščionis, nes, pagalvojau - esu juk pakrikštytas. Iš tikrųjų aš esu ateistas, bet dėl tradicijų buvau pakrikštytas į krikščionį. Žinoma, manęs to niekas net neklausė... Jei per surašymą šis klausimas būtų kitaip suformuluotas, tai, esu tikras, ir lietuviai būtų viena nekrikščioniškiausių tautų pasaulyje. Po dar kokių 10 metų, kai išmirs daugiau senukų ir padidės išsilavinusiųjų dalis, tikinčiųjų procentas vis mažės. O šiaip pagarba estams!
hostgator 2011-10-11 17:11
Juokingi jus cia visi. "Estija mano svajoniu salis", "Laisve protui" HA HA, dabar kalbat vienaip, neva dievo nera, o per s-v-e-n-t-e-s visi piemeneliais nekaltais pavirstat Dviveidziai nelaimingi.
blizzard 2011-10-11 17:43
Apie kokius čia piemenėlius hostgator kalba? apšvieskit mane nes aš labai blogas ir nesupratau šitos replikos.. per šventes tik religingi pavirsta nekaltais piemenėliais o kol nėra švenčių jie susitepę būna.. ar gi ne tokia išpažinties esmę? Jeigu tu šviesą tik bažnyčioj matai, tai manau pats laikas žvakę iškeist bent jau į 60w kaitrinę lemputę.. prie ko ta širdis kalėjime ir siela amžinoj tamsoj tai čia irgi kažkokios keistos metaforos gal plačiau galėtum.. siela amžinoj tamsoj tai čia tipo po mirties? panašiai kaip pas musulmonus, jeigu atsisakai tikėjimo - mirties bausmė, tai čia jau siela po mirties tamsoj ko dar prisikaitę esat? Iš tikro taip ir yra kad kuo daugiau mokslas tobulėja tuo mažiau tikinčiųjų lieka. Neapibrėžtumas jau visiems neįdomus ir teisingai daro, aš niekad nesupratau kaip galima garbint tai ko nesupranti, juk jeigu to nesupranti net nežinai už ką tai garbini.. Mane domina pvz kur bažnyčia slepiasi ir ką ji realiai daro be sekmadieninių mišių? pas mus alkoholizmas klesti, pirmaujam pagal savižudybes, bet bažnyčia kuri turėtų atlikti tokias funkcijas kaip švietimo, gal net psichologinius aspektus liesti, kažkur dingus ir į tai numoja ranka.. Tai jeigu jau taip viskas aišku ir suprantama tiems kunigams, apšvieskit tuos kurie žudytis eina, paaiškinkit žmonėms kodėl alkoholizmas blogai ir t.t. imkitės veiksmų kažkokių. Natūralu kad nieko nedarant nereikia tikėtis kažkokio žmonių susidomėjimo, dabar aš asmeniškai nematau jokio religijos teigiamo aspekto, kaip ji įtakoja žmonių gyvenimus ir ką gero suteikia sunku pasakyti, aišku ten kokiems kaimiečiams, kurie nieko nėra gyvenime skaitę, niekuo nesidomi, tai jiems tas sekmadieninis pamokslas tolygus gyvenimo atradimui, bet dabar jau nebe tie laikai.. O kas liečia estų sąžiningumą atsakant anketos klausimus, pas mus bažnyčiose dar yra žmonių, praktiškai didžioji dauguma pensininkų.
RašalinisBerniukas 2011-10-11 17:51
@Mindset - širdis yra laisva tada, kai ji veikia pagal savo prigimtį ir išsivystimą. Ir nebūtinai tai būną "dievas". Kaikurioms širdims laisvė yra tada, kai ir protas yra laisvas. @hostgator - štai ką aš švenčiu (pateiksiu visuomonei žinomą pavadinimą ir tada ką švenčiu): kūčios- žiemos saulėgryža, 12 patiekalų gaminimo metas, giminės susirinkimo metas, gražių papročių metas. kalėdos- dovanų dovanojimo metas, komercinė šventė. trys karaliai- net nežinau kada. užgavenės- ne krikščioniška šventė, plius jos nešvenčiu. velykos- kiaušinių šventė. joninės- vasaros saulėgrąža, pagoniška šventė. vėlinės- laikas, kai privalai nueiti į kapines. helouvinas- nešvenčiu, komercinė šventė.
sz520qm 2011-10-11 17:57
Asmeninė pastaba, kurią turėtų pamatyti ir kiti - tavo nebrandumas komentaruose po truputį pradeda lipt ant mano nervų...
nanobullet 2011-10-11 18:28
mldc. Estams, bet įdomu ar jie tikrai jau tuokie isilavile, apšisviete? Kazkaip niekur negirdėjau. kad Estai kažka įdomaus butų atradę ar išradę, pasitelke nuovatoriškus sprendimus ir pnš...
Ispanas19 2011-10-11 18:30
Tik va klausimas iškyla - ar estai yra ateistai nes čia tiesiog sovietų palikimas, ar jie ateistai nes ten žmonės tokie protinigi ir išsilavinę?! Jei pirmas variantas tai nieko gero iš to ateizmo...
Ispanas19 2011-10-11 18:31
Skype turbūt geriausias pavyzdys
nanobullet 2011-10-11 18:39
Dabar jau žinau kas sukure skype ogi musų kaimynai.
sielinas 2011-10-11 19:14
Tradicijos ar tėvų primesta nuomonė?
blizzard 2011-10-11 19:22
Čia vienas ir tas pats.. šiuo atveju
faktas 2011-10-11 19:35
Tradicijos. Mano tėvai man niekada nepasakodavo, kad tipo, yra dievas, jis mane nubaus, jei būsiu blogas, kad mano gyvenimas jau yra nulemtas ir pan. Jie man davė požiūrį, kad mano gyvenimas priklauso iš esmės nuo manęs, šiek tiek nuo aplinkos, bet visiškai nepriklauso nuo mitologinių būtybių. Mano gyvenime niekada nebuvo jokių maldų prieš miegą, padėkų dievui ir pan. Krikštijo mane ne dėl tikėjimo, o dėl to, kad taip visi daro. Taigi dėl tradicijų. Beje, aš fotografuoju vestuves. Per paskutinius dvejus metus nemačiau nei vienos poros, besituokiančios bažnyčioje, kuri tikėtų dievą. Čia tradicijų ir įpročio reikalas, o ne tikėjimo. Beje, jau vis labiau populiarėja santuokos be bažnyčių ir kunigų. Jaunavedžiams padaroma palapinė - kažkas panašaus į altorėlį, ar kaip tai pavadinti... Ir darbuotojas iš civilinės metrikacijos sutuokia jaunuosius. Be jokių religijų ir kt.
Arns 2011-10-11 20:42
hostgator, na jei nešvesim ir dirbsim, per Kalėdas gal milijardinę apyvartą sukalsim? Realybė tokia, kad didžiosios šventės švenčiamos nemažoje dalyje pasaulio ir gyvenimas stoja, nepriklausomai nuo to kuo tiki.
Manvydas 2011-10-11 21:23
Netikiu dievu, nes toks mano pasirinkimas, nesiruosiu kazko garbinti kas GREIciausiai neegzsistuoja (nos to paneigt, nei irodyt neimanoma, turbut).