Eksperto nuomonė: jei ne alternatyvi medicina, S. Jobsas galėjo gyventi  (24)

„Apple“ įkūrėjas Steve‘as Jobsas šiandien greičiausiai būtų gyvas, jeigu nebūtų įprastinio gydymo išmainęs į alternatyvius gydymo būdus, teigia Harvardo medicinos mokyklos mokslų daktaras Ramzi Amri.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperto teigimu, „Apple“ idėjinis vadas sirgo gana lengva vėžio forma, kuri retai baigiasi mirtimi, tačiau jis pasirinko netinkamą gydymą, dėl kurio jį ištiko „bereikalinga ankstyva mirtis“, rašo dailymail.co.uk.

Interneto forume „Quare“, kuriame dažnai pasisako Silicio slėnio įtakingiausieji, ekspertas sako: „Svarbiausia, ką noriu pasakyti, skamba taip – S. Jobsas išbandė visas alternatyvios medicinos siūlomas galimybes ir tik tada ryžosi tradiciniam gydymui“.

Taigi, eksperto teigimu, S. Jobsas šiandien dar būtų su mumis, jeigu būtų ryžęsi tradiciniam gydymui, o ne alternatyvioms priemonėms. „Atsižvelgiant į aplinkybes, gana pagrįstai galima teigti, jog S. Jobsą į ankstyvą mirtį pastūmėjo būtent alternatyvioji medicina“, – mano mokslų daktaras.

S. Jobsas sirgo kasos vėžiu ir nusilpęs organizmas tiesiog nustojo kvėpuoti. „Apple“ inovatoriui buvo 56 metai.

Mirties liudijime, kurį šią savaitę išdavė Santa Klaros apygardos visuomenės sveikatos departamentas, skelbiama, jog S. Jobsas turėjo „metastazinį endokrininį kasos naviką“. Artimųjų pageidavimu skrodimas nebuvo atliktas. Mirties liudijime taip pat skelbiama, kad S. Jobsas vėžiu sirgo aštuonerius metus. Liga jam buvo diagnozuota 2003 metų spalį.

R. Amri tvirtina, kad S. Jobsas ligai pasidavė per greitai, nes atsisakė „įprastinio gydymo“, ypač praėjusiais metais – laikotarpiu, kai jam pradėjo sparčiai kristi svoris. Kasos vėžio ekspertas interneto diskusijoje rašo: „Atrodo, jog per paskutinį laikotarpį S. Jobsas savo laiką nusprendė skirti „Apple“, o ne chemoterapijai ar kitam įprastam gydymui – o tai didelė klaida, nes kaip tik tuomet liga sparčiai progresavo“.

Devynis mėnesius, nuo 2003 metų spalio iki 2004 metų liepos, S. Jobsas „taikė alternatyvius kasos vėžio gydymo metodus, jis tikėjosi, jog speciali dieta padės išvengti operacijos, skelbiama 2008 metų „CNN Money“ straipsnyje. Tačiau sparčiai progresuojantis vėžys neleido išvengti operacijos, vadinamos „Whipple procedūra“ (arba pankreatoduodenoektomija), kai pašalinama kasa ir dvylikapirštė žarna.

Ši operacija atliekama sparčiai besivystančio vėžio atvejais, tačiau S. Jobso būtų buvusi nebūtina, jeigu inovatorius prieš tai nebūtų atsisakinėjęs įprastinio gydymo.

„Vienintelė priežastis, kodėl jam būtų prireikę transplanto, galėjo būti faktas, kad vėžys jau apėmė didžiąją dalį kepenų, tačiau tam reikėjo laiko“, – rašo ekspertas.

R. Amri tvirtina – jeigu vėžys būtų buvęs išoperuotas vos ligą diagnozavus, „Apple“ vadovas būtų galėjęs ilgai ir laimingai gyventi. Eksperto teigimu, S. Jobso navikas buvo ne toks piktybiškas, koks būna net 95 % visų kasos vėžiu sergančiųjų žmonių. „Iš savo patirties galiu pasakyti, jog per pastaruosiuose dešimt metų tikimybė išgyventi susirgus kasos vėžiu siekia net 100 proc.“, – konstatuoja mokslų daktaras.

R. Amri’s sako „labai gerbiąs S. Jobsą ir jo nuopelnus“, todėl savo pareiškimais tikrai nenorįs nieko įžeisti ar įskaudinti. „Pusantrų metų tyriau naviką, kurį turėjo S. Jobsas, todėl mano nuomonė tvirta ne tik kaip jo darbo gerbėjo, bet ir kaip vėžio specialisto, kuriam susidarė įspūdis, jog S. Jobso ligos gydymas nebuvo optimalus“, – tvirtina R. Amni’s.

Tiesa, tai nėra oficiali gydytojo pozicija. Kai tinklalapis „Gawker“ paprašė oficialaus, kaip eksperto, parašo ant internete išsakytų minčių, R. Amni atsisakė, motyvuodamas, jog „visa tai parašiau asmeniniais tikslais, tai tik mano asmeninė nuomonė“.

(4)
(3)
(0)

Komentarai (24)