Vaivorykštės spalvų ekvilibristika arba kodėl Visatoje niekas nespinduliuoja rožine spalva? (Video)  (2)

Ar tik ne fizikai bus sugalvoję posakį „žvelgti pro rožinius akinius“? Pasirodo, regimosios šviesos spektro vaivorykštėje kaip tik rožinės spalvos ir trūksta. Kaipgi taip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, rožinę spalvą yra matęs kiekvienas. Tačiau vaivorykštėje šios spalvos nerastumėte. Raudona, oranžinė, geltona, žalia, mėlyna, violetinė. Kur rožinė? Jos šiose gretose nėra. Tiesiog rožinė šviesa (ne spalva) neegzistuoja. Bet iš kur atsirado tokia spalva?

Pasirodo, rožinė spalva faktiškai yra raudonos ir mėlynos spalvos mišinys. Taigi, ši spalva yra savotiškas dviejų regimosios šviesos spektro kraštutinių (tiksliau, mėlynos spalvos atveju, beveik kraštutinių) spalvų kokteilis.

Vaivorykštės spalvų spektrą surietus į ratą, tarp kraštutinių raudonos ir violetinės spalvos liktų tarpas. Į šį tarpą tilptų visos kitos Visatą smelkiančios bangos (radijo bangos, mikrobangos, infraraudonosios, ultravioletinės, rentgeno, gama ir t.t.). Kadangi nė vienos iš šių spinduliuočių mes negalime regėti, ratiniame vaivorykštės modelyje visas šias bangas tesimbolizuoja... rožinė.

Yra ir dar vienas būdas suvokti rožinę spalvą. Rožinė – tai minus žalia spalva. Nes rožinę spalvą gautume ir tuomet, jei iš baltos šviesos spektro eliminuotume žalią.

Vaizdo siužetas 

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)