Atidarytas pirmasis kosmoso uostas (Video)  (2)

Vakar Naujosios Meksikos valstijoje (JAV) atidarytas milijardieriaus Ričardo Bransono (Richard Branson) naujutėlaitis „Virgin“ kosmoso uostas – prabangus terminalas, kur pasiturintys turistai už 200 tūkst. JAV dolerių galės pakilti į orbitą aplink Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastate stovės bendrovės „Virgin Galactic“ kosminis laivas, bus įrengtos skrydžių kontrolės ir pasirengimo skrydžiams patalpos. Tikimasi, jog kosmoso turistai turėtų pradėti skraidyti į kosmosą 2012 metų pabaigoje. „Pastatas yra tikrai nuostabus, – atidarymo ceremonijoje kalbėjo R. Bransonas. – Jis yra tarsi iš kito pasaulio, ir būtent tai mes norėjome sukurti.“ Turėdama kosmoso uostą ir pagamintą erdvėlaivį, kompanija atlieka paskutinius erdvėlaivio bandymus. Tiesa, tik dabar paaiškėjo, jog naujausių bandymų, vykdytų rugsėjo 29 d., metu „Virgin Galactic“ erdvėlaivis „SpaceShipTwo“ patyrė incidentą. Skrydžio metu erdvėlaivis, kuriuo skrido du pilotai ir skrydžio bandymų inžinierius, nešančiojo lėktuvo „WhiteKnightTwo“ buvo iškeltas į didžiulį aukštį, tačiau tuo momentu, kai erdvėlaivis atsiskyrė nuo lėktuvo, jis tapo nevaldomas. Liudininkai pasakojo, jog „SpaceShipTwo“ smigo žemėn nelyginant akmuo. Paprastai erdvėlaivis nusileidžia per 11 minučių, tačiau tąkart ši procedūra truko tik 7 minutes. Erdvėlaivio įgula spėjo perkrauti laivo valdymo sistemą ir, naudodamasi avarine kontrolės sistema (angl. – „feather system“), aerodinaminiu būdu kontroliuojanti skrydžio greitį ir aukštį, sugebėjo saugiai nusileisti. „Virgin Galactic“ direktorius Džordžas Vaitsaidsas (George Whitesides) patikino, jog „toks manevras buvo suplanuotas, siekiant visiškai išbandyti aerodinamines erdvėlaivio galimybes“.

Iki šiol bilietus kosmoso kelionėms jau yra įsigiję daugiau kaip 450 žmonių. Maždaug 150 iš jų dalyvavo kosmoso uosto atidarymo ceremonijoje. Vieno kelionės, kurios trukmė – 2,5 val., bilieto kaina siekia 200 tūkst. JAV dolerių. Jos metu kosmoso turistai galės maždaug penkias minutes pabūti nesvarumo būsenos ir pasimėgauti Žemės vaizdais.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)