Nauji moksliniai tyrimai atskleidžia, kaip įveikti niežulį  (2)

Niežulys yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių šalutinių anestetikų poveikių, naudojant juos, pavyzdžiui, epiduriniam nuskausminimui. Kodėl anestetikai sukelia niežulį? Viena iš hipotezių teigia, jog skausmo ir niežulio receptoriai yra neatskiriamai susieti. „Niežulys ir skausmas yra du antagonistiniai pojūčiai“, – aiškina Zhou-Feng Chen iš Vašingtono universiteto Sent Luise, Misuryje. „Kasydamiesi tarsi sukuriate mechaninį skausmą ir taip nustelbiate niežulį. Ir atvirkščiai, slopinant skausmą, labiau niežti.“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2011-11-02 Nauji moksliniai tyrimai atskleidžia, kaip įveikti niežulį  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdamas geriau suprasti šį mechanizmą, Chen’as su pelėmis tyrė, kaip veikia morfinas – nuskausminantis preparatas, galintis kelti niežulį. Morfinas veikia per MOR receptorius ir Chen’as įtarė, kad už niežulį ir skausmą gali būti atsakingi skirtingi receptoriaus variantai. Jo komanda išvedė pelių liniją, kurios neturėjo vieno receptorių varianto, vadinamo MOR1D. Šios pelės, gavusios morfino, nesikasė, nors nuskausminimo efektą jautė (Cell, DOI: 10.1016/j.cell.2011.08.043).

„Tai stulbina, kad sugebėjome atskirti šiuos du pojūčius“ , – tyrimo rezultatais džiaugėsi Cheng’as, manantis, kad žmonių skausmo ir niežulio receptoriai irgi yra atskiri. „Mūsų tyrimas rodo, kad yra skirtingų būdų slopinti niežulį, nesilpninant analgezijos.“

Kita mįslė buvo niežulys, nereaguojantis į antihistamininius vaistus ir neseniai paskelbtas tyrimas atskleidė ir šio reiškinio priežastį. Antihistaminai efektyviai slopina kad ir uodų įkandimo sukeltą niežulį, bet menkai padeda nuo niežulio, sukelto inkstų nepakankamumo, kepenų ligų ar nudegimų, pasakoja Matiasas Ringkampas (Matthias Ringkamp) iš Džono Hopkinso universiteto Baltimorėje, Merilende.

Niežulys, pasiduodantys gydymui su antihistaminu, aktyvuoja nervų nemielinizuotas C skaidulas. Ringkampas mano, kad niežulys, nereaguojantis į vaistus, gali būti perduodamas kitomis, mielinizuotomis A skaidulomis.

Šį spėjimą mokslininkai nusprendė patikrinti eksperimentiškai. 

Niežulį, kurio neslopina antihistamininiai preparatai, gali sukelti tropinio augalo niežulinės aksmompupės spygliai – jie erzina odą ir sukelia nemalonų norą kasytis. Norėdamas išsiaiškinti ar niežulinės aksmompupės sukeltas niežulys perduodamas mielinizuotomis A skaidulomis, Ringkampas su komanda tvirtai apvyniojo savanorių riešus, taip sutrikdydamas nervinio signalo perdavimą A skaidulomis. Po šios procedūros niežulinės aksmompupės spyglius įbedus į savanorių pirštų galiukus, pastebėta, kad daugumai, – bet ne visiems – niežulys jautėsi daug mažiau, nei be riešo apvyniojimo. 

Ką tai reiškia? Visų pirma tai, jog „ateityje niežulį slopinantys vaistai turės veikti A ir C skaidulas“, – aiškina Glenas Gaisleris (Glenn Geisler) iš Minesotos universiteto Mineapolyje.

NewScientist 2011-10 10-22 10-28, Catherine de Lange

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)