E.„Magicas“ Johnsonas: su ŽIV - 20 metų  (6)

1991 metų lapkričio 7 dieną „Los Angeles Lakers“ žaidėjas Earvinas „Magicas“ Johnsonas šokiravo visą pasaulį žinia, jog yra užsikrėtęs ŽIV – virusu, sukeliančiu AIDS. Sportininko spaudos konferencijos metu susidarė įspūdis, jog krepšinio legenda garsiai sau skelbia mirties nuosprendį, rašo lifeslittlemysteries.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau, praėjus praktiškai lygiai 20 metų, 52 metų vyras stiprus kaip niekad – puikiai susigyveno su sporto analitiko amplua, sėkmingai pradėjo verslą, tapo aktyviu ŽIV kampanijos aktyvistu. 1991 metais, kai žmonių žinios apie ŽIV ir AIDS apsiribojo faktu, jog šis ligos diagnozė prilygsta mirties nuosprendžiui, niekas netikėjo, kad krepšinio legenda šį populiarų liūdną mitą sugriaus savo paties pavyzdžiu.

Kaip jam tai pavyko?

Atsakymas į klausimą, kaip Magicui pavyko, visiškai neturi nieko bendro su magija. Kaip skelbia šaltiniai, krepšinio legenda vartoja tokius pačius vaistus kaip ir kiti ŽIV užsikrėtę žmonės iš viso pasaulio – tiek išsivysčiusių, tiek besivystančių šalių. Be to, Magico istorija iš tiesų nėra išskirtinė – pasaulyje su šiuo virusu ilgai ir laimingai gyvena ne vienas juo užsikrėtęs žmogus. „Magico istorija niekuo neypatinga, – tvirtina ŽIV ir AIDS ekspertas iš Floridos Spenceris Liebas. – Yra pasaulyje ir daugiau žmonių, kurie su šiuo virusu išgyvena ir 20, ir 30 metų“, Anot specialisto, vien JAV Floridos valstijoje šiandien yra nemažai pacientų, ŽIV užsikrėtusių dar devintame dešimtmetyje. Būtent tuo metu JAV buvo užfiksuoti ir pirmieji AIDS atvejai. Deja, Magicas Johnsonas ir panašaus likimo žmonės sudaro tik mažumą visų atvejų: kaip skelbia JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras, 2008 metais (metais, kai buvo renkasi naujausi statistiniai duomenys) ŽIV Amerikoje buvo užsikrėtę 1,2 mln. žmonių. Statistiniai duomenys kalba patys už save – kiekvienais metais iš jų miršta daugiau nei 18 tūkst.

Kaip nepasiduoti?

Kiekvieną dieną laikantis to paties griežtai nustatyto režimo, dauguma ŽIV pacientų vėliau akivaizdžiai pastebi, kad jų kraujo mėginiuose pastebimai sumažėja viruso dalelių.

Mažėjantis viruso dalelių skaičius ne tik susilpnina ar padeda visiškai atsikratyti ŽIV ir AIDS simptomų, tačiau kenkia ir mutavusioms viruso kopijoms, neretai pasižyminčioms atsparumu gydymui. Be to, kuo kraujyje mažiau viruso dalelių, tuo mažėja tikimybė šiuo virusu apkrėsti kitus žmones.

Retais atvejais ŽIV nešiojančiam asmeniui pavyksta AIDS išvengti ir be pačių naujausių vaistų pagalbos. Tokių žmonių, kurių nešiojamas virusas neprogresuoja, iš 500 pasitaiko vos keletas, tačiau būtent jiems nusišypso sėkmė su virusu kokybiškai pragyventi kelias dešimtis metų.

Nežinoma, ar Magicas Johnsonas patenka į šią elitinę grupę, kaip kad tokius laiminguosius įvardija S. Liebas. Tačiau labiausiai tikėtina, jog „be vaistų liga progresuotų“.

Ekspertai nuodugniai tiria žmones, nešiojančius neprogresuojantį virusą – jie tikisi vieną dieną išsiaiškinti daugiau apie atsparumą ŽIV, nes tai padėtų daugiau nei 33 mln. žmonių įveikti šį virusą.

Magico Johnsono pavyzdys aiškiai parodė – net ir gyvenimas su ŽIV gali būti turiningas, spalvingas, produktyvus, visavertis ir, svarbiausia, laimingas. S. Liebas tokių pavyzdžių matė savo akimis.

„Turime stiprių, sveikai atrodančių ŽIV nešiotojų, kurie su virusu gyvena jam metų metus. Jie niekuo nesiskiria nuo mūsų“, – sako ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: