Mokslininkai iššifravo ŽIV genomą  (3)

JAV mokslininkai iššifravo visą žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) genomą, o šis proveržis gali padėti suprasti, kaip šis virusas užkrečia žmones, taip pat sukurti naujus antivirusinius vaistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ŽIV, kaip ir gripo, hepatito C ir poliomielito sukėlėjų, genetinė informacija slypi vienguboje ribonukleininės rūgšties (RNR) grandinėje, o ne dvigubos spiralės pavidalo dezoksiribonukleininėse rūgštyse (DNR), būdingose daugeliui ląstelinių organizmų. Be to, RNR informacija koduojama sudėtingiau.

AIDS sukeliančio viruso RNR genomas, palyginti su daugelio kitų virusų, yra išties milžiniškas: jį sudaro dvi grandinės, o kiekvieną iš jų – apie 10 tūkst. nukleotidų (RNR sudėtinių elementų).

Anksčiau mokslininkams buvo pavykę išaiškinti tik nedidelių ŽIV genomo fragmentų nukleotidų seką.

Šią studiją atlikę Čapel Hilyje įsikūrusio Šiaurės Karolinos universiteto tyrėjai ŽIV genų struktūrai tirti panaudojo specialiai sukurtą metodą. Jie nustatė, kad RNR struktūros lemia daugelį ŽIV infekcijos ciklo etapų.

„ŽIV RNR genome tiek daug struktūrų, jog jos beveik neabejotinai atlieka iki šiol nežinotą vaidmenį genetinio kodo ekspresijoje“, – šį tyrimą atlikusiems mokslininkams vadovavęs chemijos profesorius Kevinas Weeksas nurodė pranešime spaudai.

K.Weeksas ir jo bendradarbiai sakė, kad šie atradimai padės atskleisti iki šiol nežinomas RNR genomų ypatybes, kurios yra svarbios ŽIV ir kitų virusų dauginimosi ciklams.

„Vienas iš metodų – pakeisti RNR seką ir patikrinti, ar virusas tai pastebės“, – pranešime nurodė studijos bendraautorius Ronas Swanstromas, mikrobiologijos ir imunologijos profesorius.

„Jeigu sukėlus viruso mutacijas jis dauginasi prasčiau, tampa aišku, kad sukėlėte mutaciją arba kitaip paveikėte kažkurią virusui svarbią dalį“, – pridūrė jis.

Ši studija rugpjūčio 6 dieną paskelbta moksliniame žurnale „Nature.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: