Katės vyzdžių raumenis valdo ir be smegenų pagalbos  (0)

Iki šiol manyta, kad žinduoliai, šviesos kiekį, pasiekiantį tinklainę, reguliuoja nerviniais signalais, keliaujančiais tarp akių, vyzdžio ir smegenų. Bet dabar King-Wai Yau su kolegomis iš Džono Hopkinso universiteto Baltimorėje (Merilendo valstija) atrado, kad gyvūnų, aktyvių naktį, temstant ar auštant – pavyzdžiui, kačių, šunų, žiurkėnų – izoliuoti akių obuoliai ir toliau reaguoja į šviesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai išsiaiškino, kad taip vyksta dėl melanopsino, šviesai jautraus pigmento rainelės raumenyse. Pelių, neturinčių geno, koduojančio šio pigmento susidarymą, akies audinys į šviesą nereagavo.

Žinoma, kad šis pigmentas panašiai veikia ir paukščių, žuvų ir varliagyvių akyse. Stiuratas Pirsonas (Stuart Peirson) iš Oksfordo universiteto, nesusijęs su atliktu tyrimu, mano, kad tai tamsiamėgiams žinduoliams suteikia papildomą vyzdžio susitraukimo įrankį, padedantį jiems išvengti apžlibimo nuo netikėtos šviesos.

Šis tyrimas suteikia žinių ir klinikiniam melanopsino panaudojimui žmonėms. Kai kurias aklumo formas sukelia tinklainėje esančių šviesai jautrių elementų – kūgelių ir lazdelių – praradimas. Pirson'as teigia, kad galbūt galima padaryti kitas tinklainės ląsteles jautriomis šviesai ir taip atstatyti pažeistą regėjimą.

New Scientist 2011-11-05 18 psl.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)