Lietuvoje požiūris į medžioklę - iš sovietinių laikų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Cigaras 2011-11-15 12:49
Žudyti savo malonumui?
Analog 2011-11-15 13:00
Teisingas straipsnis. Medžiotojai ne tik žudo, bet ir rūpinasi žvėrimis.
Arns 2011-11-15 13:04
Tiesa sakant neišbaigtas straipsnis, taip suvartė tą kamufliažinę aprangą, prilygino vos ne okupantų aprangai (ar dar blogiau spec tarnybų), pasigyrė apie europietišką aprangą, bet kokia ji taip ir nesužinojau. Net ta žalia skrybėlė labai jau neaiškus apibūdinimas, o juk su ja viena neisi į mišką
Jarmeinas 2011-11-15 13:14
To medžiotojo nuomone, apranga žmones nuteikia neigiamai prieš medžioklę, o ne tai .
Vytax 2011-11-15 13:31
Tai kad turi ir patys medžiotojai keistis. Nes kai medžiot, tai tų medžiotojų ten koks pusšimtis susirenka. O kai reikia vasarą ūkininkų laukus pasaugoti, tai tik vienas ar du nukaršę seniai iš to būrio atsiranda.
immortallt 2011-11-15 14:28
Su medziokle yra viskas gerai, kol yra subalansuoti leidimai ir laikomasi taisykliu, nebrakonieriaujama. Beje, gerai Vytax pastebejo, kad pareigu atlikti niekas nenori, o pramogaut tai susirenka is karto. P.S. paciam medziokle ne prie sirdies, o zuvu medziokle is vis Lietuvoje reiktu uzdrausti, nes per mazi zuvies istekliai. Tuo labiau kad medziotojai issaudo stambiausias ir sunku juos sukontroliuot.
Heksogenas 2011-11-15 15:03
Immortalit nepezėk dėl povandeninės medžioklės ir jos žalos, čia tik pvz kaip prastai yra viskas subalansuota, taip medžiotojai medžioja didelis žuvis, bet kiek žvejų pagavę didelė žuvį paleidžia atgal? Atsakymas nulis, karpininkai nebent, bet ir tai ne visi.. Plius povandeninė medžioklė ribojama yra tik keletas ežerų, upės išvis draudžiama.. Taip pat medžiotojai randa tinklus ir gali pranešti GA... Ir priplaukti prie žuvies sudėtinga, esu pats bandęs vasarą nardant prisiartinti tai ne taip lengva kaip atrodo, prie mailiaus priplauki, bet prie stambesnių ne.. Suasumos medžiotojai ir medžioja trofėjinius egzempliorius ir taip naikina genetiškai gerai sudėtus gyvūnus, vėlia uturėsm vien nusmurguasias ragas ar džiūsnas.. Bėda tame, kad medžiotojai tiek povandeniniai tiek ant žeminiai turi bilietus ir plius dažnas iš jų brakonierius, va čia ir bėda, yra keli įstatymai kurie gan buki, bet nėra net kas žiūrėti ar laikomasi net tų bukų įstatymu va čia didžiausia bėda.. Ir įstatymai riboja tik dorus piliečius, o kas brakonieriavo tolia usua brakonieriauja, plius dar kiti turi gan puikius ryšius su vietiniais gamtosaugininkais ar vietine valdžia ir tokisu ne tiap lengva nubausti, tokie dažnai ir gyvena iš brakonieriavimo.. Dažnas dabar reiškinys kad prie upės atlekia su naujausiu džipu, valtis ir uber gera su visais navarotais įrankia ir elitiniai, bet išplauke užmeta tinkliuką ir pažvejoja su meškere, pageria alučio susirenka tinklus ir varo namo žuvies dorot.. Panašiai ir pas medžiotojus yra kai nuvyksta į svetimus plotus.. Resiume, kol nepasikeis priežiūra ir žmonų supratingumas niekas nesikeis... Žūklėj su meškere turėtų būti nurėdyta pvz kad upėtakisu galima imti nuo 35-45cm visus kitus paleisti. Turi būti moksliškai pasiremta, kad žūklaujant būtų galima pasiimti kažkiek žuvies sau jei nori, nenori paleidi, ir tuo pačiu nedaryti įtakos populiacijai tai yra leisti jai augti arba išlaikyti savo dydi. Povandeninėj medžioklėj ir galima uždrausti tam tikrose ežeruose pvz medžioti plėšrias žuvis, galima tik baltą žuvį.., ar pvz rudenį nuo tam tirko laiko uždrausti lynų ir karosų medžiokle, nes jie neaktyvus ir aptikus juos lengviau sumedžioti... Taigi alternatyvu yra daug, kad ir vilkas būtų sotus ir avis sveika, bet pagal dabartinė situacija tik vilkai sotūs.. Ir patiems nereiktų būti abejingiems ir pamačius brakonieriavimus galima nufilmuot, nufotkinti ir į netą mesti reik patiems daryt spaudimą.. P.s. baudos už brakonieriavimą juokingos, turėtų būti tokios, kad daugiau nebenorėtų lysti plius konfiskuoti įrangą visą net automobilius jei su jais atvyksta brakonieriauti(čia rimtiems pažeidimams). Ir reik kad kažkas tikrintų.., nes aš jau 20m žvejoju ir GA nėra manęs nė karto tikrinę, o žvejoju daug...
Houdini 2011-11-15 15:16
Iš vienos pusės, medžioklė gal visai graži, kai ji tvarkinga ir pagarbi gamtai, paremta tradicijomis. Iš antros pusės, niekada nebūsiu medžiotoju, nes negalėčiau nušauti gyvūno, kuris man nieko nepadarė. Tai – žudymas. O kai tas žudymas dar ir mužikiškas, užpiltas degtine, tai net koktu darosi.
Heksogenas 2011-11-15 15:25
Houdini tikriausiai vegetaras esi? Tada suprantam.. Jie nušunau dėl mėsos, kailio arba dėl to kad tai invazinė rūšis, arba kad per daug užviso ir reik reuguliuoti nes tuoj žalos bus pačiai gamtai, nors gamtai ta žala santykinai dzin ji atsistatytu pati per ilgesnį laiko tarpą, bet kai šalia gyvena žmogus ir jo spaudimas aplinkai didelis tai gali ir nebeatsistatyti gamta..
BadAmigo 2011-11-15 17:37
Iškart pasakysiu, kad pats nesu medžiotojas ir šis pasisakymas skirtas ne vegetarams. Taigi, klausimas ne vegetarams - be mėsos apsieiti galite? Be abejo galite, nes vegetarai (ar net veganai) masiškai nemiršta. Taigi, įsivaizduokite, kad, as we speak, kažkas žudo jūsų malonumui. Manot jūsų rankos nuo to švaresnės, kad ne pats driokstelėjot jaučiui su suspausto oro kuoka ar kiaulę perdūrėt? Kaip manot, kam geriau - ančiai, kuri gyveno sau gamtoje, rijo pilnavertį maistą, susilaukė palikuonių ir štai vieną karta besileidžiant į meldus jos gyvenimas pasibaigė net nesupratus, kas įvyko; ar vištom, kurios buvo augintos ko ne hidroponiniu būdu ir nematė išvis nieko, be kaimynių iš šonų, viršaus, apačios ir priekio. Ir be to, gana dažnai medžiotojai painiojami su brakonieriais, kuriuos medžiotojai medžioja dar intensyviau, nei žvėris. Taigi viskas OK su tais medžiotojais, o idiotų pasitaiko visur, net ir tarp žaliųjų
Uniklas 2011-11-15 18:19
Veganai masiškai nemiršta, jie masiškai serga.
immortallt 2011-11-15 19:45
Apie povandenine medziokle man gali nieko nepasakoti cia as daug daugiau uz tave zinau, nes sitame katile verdu ir pazistu labai daug tiek tu, kurie medzioja pagal taisykles ir kiek is ju brakonieriauja. Galiu pasakyt, kad yra tokiu brakonieriu, kurie maziau zalos pridaro nei tie kurie pagal taisykles medzioja, nes nesauna paciu didziausiu zuvu. Nusisauna tik tiek, kiek pats suvalgys ir t.t. Taip Lietuvoje leidziama medzioti tik 4 ezeruose ir privaciuose telkiniuose, bet atsakomybe per maza uz brakonieriavima. Klausyk, as esu su rankom praktiskai pagaves (glostes) lydeka. Jei tik buciau turejes tinkamas pirstines, kad neslystu, buciau galejes plikom rankom pagaut ir su didesnem lydekom taip ne karta. Esu buves per 10cm nuo baltojo ungurio.
Arns 2011-11-15 20:03
Dar ir prie žvejų kabinatės... Geriau tinklininkus, tiek brakonierius tiek legalius verslininkus iš ežerų pašalinti, daug daugiau tos žuvies bus. Net vaikui aišku jog vienu tinklu daugiau per dieną sugausi, nei su tuo žeberklu per savaitę primedžiosi.
immortallt 2011-11-15 20:08
Legalus zvejai yra viena - jie susimoka mokescius uz kuriuos vel izuvina ezerus (taip tai daroma Lietuvoje). Brakonierius tinklininkus lengviau sugauti, nes jie matomesni be to narai apie juos visada pranesa ir kovojama kiek galima. Tas pats ir su visais kitais brakonieriais.
X-log 2011-11-15 20:26
[quote="Heksogenas"] Resiume, kol nepasikeis priežiÅ«ra ir žmonų supratingumas niekas nesikeis... ŽūklÄ—j su meÅ¡kere turÄ—tų bÅ«ti nurÄ—dyta pvz kad upÄ—takisu galima imti nuo 35-45cm visus kitus paleisti. Turi bÅ«ti moksliÅ¡kai pasiremta, kad žūklaujant bÅ«tų galima pasiimti kažkiek žuvies sau jei nori, nenori paleidi, ir tuo paÄ
Fakyras 2011-11-15 23:17
Nesamone. Jei nepatinka gyvunu zudymas.. tai nereikia kitu agituoti.. zmones per metus suvalgo apie 60 milijardu broileriu. apie 15 milijardu anciu.. o dar kiek kiauliu, jautienos ir t.t. ir t.t. milijardais.. (pasidomekite skaiciais..). Dabar taip isivaizduokime: Visa sita kruva maisto (del ale humanisku sumetimu) isemame is zmogaus (pasaulio) maisto raciono. nu gerai.. jei busime protingi kazkaip isgyvensime ir be mesos.. bent kai kurie.. bet maisto stygius pasaulyje bus ant tiek didelis.. kad kovosime uz kiekviena kasni.. betko.. (isivaizduojam.. kad mesos vis dar nevalgome).. visas pasaulis nugrims i toki chaosa ir anarchija.. jog to pasekoje.. zala planetai bus neapskaiciuojamai didesne.. populiacijos ryskus mazejimas.. karai.. gamtos niokojimas.. ir t.t. ir t.t. planeta jau dabar deramai neaprupina 7 milijardu jos gyventoju.. o kas butu be mesos?? -as neesu uz medziokle malonumui. as esu uz pvz. laukines gamtos fotografavima (tai beje yra ne ka mazesnis malonumas.. ta pati gamta.. tas pats laukimas.. tas pats to vieno momento gaudymas.. ne ka maziau kainuoja.. ir jokio kraujo..) -bet as esu visu simtu procentu uz gyvulinkyste. zmogus yra mesaedis. jei tau nepatinka.. nevalgyk.. bet jei agituoji pries valgyma.. tada vedi save ir visus kitus.. link labai labai dideliu problemu.. tokiu atveju.. variantas yra iskarto geriau nusizudyti.. abiem atvejais palengvinsi planetos gyvenima.. p.s. aisku visa tai tik samprotavimas. zudytis tikrai nereikia.
Nukainotas 2011-11-16 15:50
Sudėtinga tema. Šauti į gyvą padarą ir jausti malonumą iš vienos pusės atrodo šlykštu. Bet gal tai genuose, juk žmonės anksčiau tik taip ir išgyvendavo, gal medžioklė tapo maloni, nes medžioti tai reikšdavo, kad bus maisto, sotumas, gerovė, nu dar kailis ir kt. ir tai būdavo malonu, o ne pats žudymo procesas. Tad neaišku, ar galima taip imti ir užsipulti medžiotojus. Kita vertus, jei laikome save civilizuotais, medžioklę dėl malonumo tektų stipriai apriboti.
immortallt 2011-11-17 00:58
Va cia tu toooooootaliai klysti. Jei zmogus atsisakytu mesos, maisto padaugetu 8-10 kartu, nes is mesos mes isisaviname ~10% to, ka tas gyvunas suvalge. Tai yra niekas neaugintu grudu gyvunams, o augintu produkcija zmonems. Taigi, jei reiktu staiga isspresti maisto problemas - stipriai apriboti mesa arba ivesti auksta akciza mesai. Na pasirodo ne visus ezerus zinojau arba per paskutinius kelis metus papilde (pats niekada nemedziojau, nebuvo aktualu), bet esmes stipriai nekeicia. Tame paciame Alause (kasmetine musu susirinkimo vieta) realiai zuvies nedaug telike. Unguriu irgi beveik nebera palyginus su tuo, kas buvo pries 7 metus, nes porakart teko matyt, kaip traukia iskart po 10-15 unguriu ar karpiu, kuriuos pacanas cia pat numeta pasiemes viena didziausia valgymui (is tikruju didziausi net neskanus jau buna).