„Fobos-Grunt“ dėl nepaaiškinamų priežasčių ėmė tolti nuo Žemės  (12)

Nepilotuojamas Marso tyrimų zondas „Fobos-Grunt“ nepaliauja trikdęs Rusijos federalinės kosmoso agentūros „Roskosmos“ ekspertų. Naujausiais duomenimis, kosminis aparatas po truputį tolsta nuo Žemės, praneša „RIA Novosti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Roskosmos“ balistikos specialistai paaiškinti „Fobos-Grunt“ trajektorijos pokyčių kol kas negali. Tai patvirtino ir Rusijos kosmoso agentūros vadovas Vitalijus Davydovas. Jo žodžiais tariant, „Fobos-Grunt“ skrieja daugmaž tokia pat trajektorija, tačiau „su juo dedasi nestandartiniai dalykai.“

Pasirodo, kosminio aparato orbitos aukštis per parą padidėja maždaug vienu kilometru. V. Davydovo teigimu, prielaidų šiai anomalijai paaiškinti gali būti pačių fantastiškiausių.

„Nors specialistai ryšio su stotimi taip ir neužmezgė, neatmetama galimybė, jog kosminio aparato valdymo sistema gali veikti, – tvirtina V. Davydovas. – Taip pat įmanoma, jog trajektorijos pokyčių priežastis – degalų slėgio pasikeitimas dėl galimo jų nuotėkio.“

Vienas iš rusų balistikos specialistų anksčiau informavo agentūrą „RIA Novosti“, jog „Fobos-Grunt“ orbitos padidėjimo priežastys gali būti pačios įvairiausios: aerodinaminis išskleistų saulės baterijų pasipriešinimas, aparato išorės pažeidimai (įstrigęs fragmentas generuoja nedidelę keliamąją jėgą), taip pat neatmestina ir degalų nuotėkio galimybė.

Kitas neįvardintas raketų ir kosminės pramonės atstovas spėjo pateikti prognozę, jog kosminis aparatas dėl orbitos padidėjimo Žemėn nukris ne anksčiau, nei kitų metų kovą. Buvo skaičiuota, jog kosminis zondas žemėn turėtų nukristi pirmosiomis kitų metų sausio dienomis.

Automatinis tarpplanetinis kosminis zondas „Fobos-Grunt“, lapkričio 9-ąją pakilęs iš Baikonūro kosmodromo, neįskriejo į numatytą trajektoriją Marso link ir liko suktis orbitoje aplink Žemę. Be to, nesuveikė variklio sistema. Kol kas visi bandymai užmegzti ryšį su zondu buvo nesėkmingi.

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)